Gemeente Zaanstad

05-04-2007

Ontsluiting gebied ten zuiden van station Wormerveer Het college van B&W heeft de eerdere wens voor een tunnel ten westen van station Wormerveer bekrachtigd. De gemeente zal daarom ook medewerking verlenen bij realisatie van deze onderdoorgang. De gemeenteraad krijgt dit besluit ter kennisname.

Aanleiding voor aanleg van een tunnel is het project `verbetering inhaling Wormerveer' dat is opgenomen in het programma Bereikbaarheids Offensief Randstad RegioNet van Stadsregio Amsterdam, NS, Provincie Noord-Holland en ProRail. Dit project heeft als doel het verhogen van de capaciteit en de betrouwbaarheid van de Zaanlijn te verbeteren. Hiervoor is het nodig de huidige goederentreinsporen in gebruik te nemen. De drie huidige oversteken over het spoor worden dan opgeheven. Met de aanleg van een tunnel blijft een goede ontsluiting van de woningen, sportvelden en een wandelpad ten zuiden van station gewaarborgd. Uitgangspunt is dat de nieuwe tunnel net als de huidige overgangen bedoeld is voor bestemmingsverkeer, onderhoud, bevoorrading, calamiteiten en langzaam verkeer.

Zaanstad neemt deel aan studie verbinding A8-A9 De gemeente Zaanstad gaat deelnemen aan de studie van de provincie naar de A8-A9 verbinding. Aanleiding is het ontbreken van een verbindingsweg van Zaanstad naar Heemskerk/Uitgeest, waardoor de provinciale wegen N203 en N246 overbelast raken. Twee jaar geleden is door de toenmalige raad een motie aangenomen om de A8-A9 verbinding beter in beeld te brengen. De studie betreft een zogenaamde MIT studie. Hierbij wordt volgens de Meerjaren Infrastructuur Transport (MIT)-methodiek een stap gedaan om de verbinding op de investeringsplannen van het Rijk te krijgen.

Veiling St. Ontwikkelingshulp Assendelft
Het College van B&W heeft meegeboden bij de 20e veiling van de Stichting Ontwikkelingshulp Assendelft. Wethouder Robert Linnekamp bracht namens het gemeentebestuur een bod uit van EUR 2.500 op een kavel knolgewas met aarde. Met dit geld ondersteunt de gemeente de ontwikkelingsprojecten die door Assendelvers in verschillende landen over de hele wereld zijn opgezet.

Verkenning begraafplaatsenbeheer
Met de Verkenning begraafplaatsenbeheer heeft de gemeente het beheer van de gemeentelijke begraafplaatsen nader onderzocht. De belangrijkste conclusie is dat voor een aantal begraafplaatsen in Zaanstad geldt dat de beschikbare begraafcapaciteit grenst aan wat de komende 40 jaar noodzakelijk is, om te voldoen aan de behoefte van begraven. Daarom onderzoekt de gemeente wat de mogelijkheden zijn om de begraafcapaciteit te vergroten, zodat ook op lange termijn aan de noodzakelijke begraafcapaciteit voldaan kan worden. Daarnaast zijn er aanbevelingen in dit onderzoek gedaan die verwerkt zullen worden in de verordeningen voor de begraafplaatsen, waarna deze door de gemeente zal worden vastgesteld.

Terugplaatsing markt naar de Rozengracht
Tijdens de raadsbespreking van 19 oktober 2006 heeft de gemeenteraad het college van B&W de opdracht gegeven om de mogelijkheden te onderzoeken om de binnenstad versneld autoluw te maken en daarbij de markt terug te plaatsen naar de Rozengracht.

Gezien de complexiteit is vervolgens besloten de mogelijkheden te verkennen van het autoluw maken van de Rozengracht en haar omgeving, op de dagen dat de markt wordt gehouden. De opdracht was tevens om voor 1 april 2007 over het onderzoek te rapporteren.

Het college van B&W neemt de overwegingen en de voorkeursvariant (afsluiten van de Rozengracht) van onderzoeksbureau DHV betreffende de mogelijkheden om de markt terug te plaatsen naar de Rozengracht over, en legt dit ter besluitvorming voor aan de gemeenteraad. Indien de gemeenteraad het advies van B&W overneemt leidt dat tot de volgende besluiten: De markt wordt teruggeplaatst naar de Rozengracht. Hierbij wordt de Rozengracht op marktdagen afgesloten voor verkeer. De opstelling van de markt moet voldoen aan de eisen van de brandweer en politie, en houdt rekening met de wensen van ondernemers en bewoners op de Rozengracht. De Burcht wordt gehandhaafd als terugvallocatie tijdens de bouwwerkzaamheden van Inverdan.
De structurele directe kosten worden doorberekend in de marktgelden. Dat betekent een verhoging van EUR 0,06 per m2. De gederfde parkeerinkomsten bij de dienst Wijken worden niet gecompenseerd. Dit heeft een negatief effect op de begroting.

De directeur van de Dienst Wijken wordt opdracht gegeven de uitvoering van de verplaatsing (afdeling straattoezicht) te realiseren. Het terugplaatsen kost de gemeente EUR 70.000,- aan indirecte kosten (derving parkeerinkomsten) en EUR 30.000,- aan directe kosten. De structurele directe kosten worden toegerekend aan de marktgelden. Het bedrag van EUR 70.000,- zal in mindering worden gebracht op de geraamde parkeerinkomsten.

Planmatig vervangen openbare verlichting goedkoper dan vervangen kapotte lampen
Het college van B&W heeft besloten de vervanging van de openbare verlichting planmatig aan te pakken. Tot dusver werden kapotte lampen vervangen. Het blijkt echter goedkoper te zijn om gebiedsgericht lampen te vervangen op het moment dat de geschatte technische levensduur in zicht komt.

Aanleiding voor het besluit van B&W is de nota "Openbare Verlichting", waarin staat welke criteria het college stelt aan het beheer en onderhoud van de openbare verlichting. Omdat voor 2007 en 2008 bekend is dat de financiële middelen niet voldoende zijn, is bekeken of anders werken ook tot een goedkoper en toch aanvaardbaar onderhoud van de openbare ruimte. De planmatige aanpak is hier de uitkomst van. Het blijft zinvol om kapotte lampen te melden. Dit kan via de gemeentelijke informatielijn (0900 235 235 2. EUR 0,10 per minuut.).

Gunningsprocedure ontwikkelcompetitie Bannehof en omgeving Zaanstad is akkoord met de gunningsprocedure rond de ontwikkelcompetitie Bannehof en omgeving. Via de procedure selecteert de gemeente maximaal vijf inschrijvers van de competitie. In de gunningsprocedure staan de voorwaarden waaraan een inschrijver moet voldoen om de ontwikkelopdracht te krijgen. Op 19 maart sloot de inschrijving. De ingediende planvisies gaan vervolgens langs een toetsingscommissie en een beoordelingscommissie. Zij worden ook beoordeeld in een wijkreferendum. Het uiteindelijke besluit tot gunning ligt bij de Zaanse gemeenteraad.

Verplaatsing kermis Krommenie
Het college van burgemeester en wethouders wil de Krommenieër kermis dit jaar verplaatsen van de Rosariumlaan naar de Heiligeweg. Zij legt dit ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Aanleiding is de veranderde verkeerssituatie en de overwegend positieve ervaringen met dezelfde verplaatsing in 2006.