Gemeente Den Haag

Deze week krijgen bijna 460 Hagenaars een persoonlijke oproep voor het landelijke onderzoek 'Bescherming tegen infectieziekten'. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt samen met GGD'en of de Nederlandse bevolking voldoende is beschermd tegen infectieziekten. In totaal doen 48 Nederlandse gemeenten mee aan het onderzoek.

Het onderzoek is gestart in februari 2006 en loopt tot halverwege 2007. In totaal krijgen 22.000 Nederlanders van 0-80 jaar een uitnodiging voor het onderzoek. Bij deelnemers wordt onderzocht hoeveel afweerstoffen in hun bloed aanwezig zijn. De GGD Den Haag heeft op 16, 18 en 24 april locaties geregeld voor het onderzoek in Den Haag.

Ieder kind in Nederland kan vaccinaties krijgen tegen ernstige infectieziekten, zoals difterie, kinkhoest, tetanus, polio, bof, mazelen en rodehond. Dit gebeurt via het Rijksvaccinatieprogramma (RVP), dat sinds de jaren '50 bestaat. Vroeger stierven veel mensen aan deze infectieziekten. Nu komen ze bijna niet meer voor. Dat komt vooral door het RVP. Ongeveer 95% van onze bevolking is gevaccineerd. Dat hoge percentage beschermt niet alleen de gevaccineerde personen, maar voorkomt ook de verspreiding van infectieziekten.

Om infectieziekten onder controle te houden, is het erg belangrijk om te weten hoe goed de Nederlandse bevolking is beschermd. Het gaat dan om jonge en oudere mensen, zieken en gezonden, én gevaccineerden en niet-gevaccineerden. In 1995/1996 is dit voor het eerst onderzocht. Dat onderzoek leverde veel informatie op over de afweer van de Nederlandse bevolking tegen de eerder genoemde ziekten.

Het Rijksvaccinatieprogramma is de afgelopen tien jaar veranderd. Daarom is opnieuw onderzoek nodig. Dit tweede grote onderzoek heet officieel het PIENTER project. Dit betekent Peiling Immunisatie Effect Nederland Ter Evaluatie van het Rijksvaccinatieprogramma. Met de resultaten van dit tweede onderzoek kan het bestaande vaccinatieprogramma worden verbeterd. Meer informatie over het onderzoek staat op www.Pienterproject.nl. Meer informatie over het Rijksvaccinatieprogramma staat op www.rvp.nl.