Gemeente Den Haag

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Den Haag alle grote stookinstallaties in de stad gecontroleerd met een vermogen van 900 kilowatt of meer. Deze installaties vallen onder een landelijke wet die grenzen stelt aan de uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Na de controles voldoen alle Haagse installaties aan de norm. Grote stookinstallaties zorgen voor luchtvervuiling, dus is het belangrijk dat ze goed zijn afgesteld. De controle had tot doel om de uitstoot van de installaties zo laag mogelijk te maken. Twaalf van de 37 installaties voldeden niet aan de gestelde norm en moesten dus beter worden afgesteld.

Controles
In totaal hebben milieuinspecteurs 54 bedrijven en organisaties in de stad bezocht. Daarvan bleken er 37 een stookinstallatie te bezitten die inderdaad onder de landelijke wet viel. De milieuinspecteurs controleerden de aanwezigheid van een meetrapport of een speciaal keurmerk voor branders met lage NOx-uitstoot. Daarnaast bekeken ze of de ketels voldeden aan de onderhoudsvoorschriften.

Resultaat
Dat de controles vruchten afwerpen, blijkt uit de uitstootvermindering die is gerealiseerd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hier zijn de branders van de stookketels vervangen. Deze waren ruim 30 jaar oud. De nieuwe branders zorgen voor een zuiniger energieverbruik, minder onderhoudskosten en 30% minder NOx-uitstoot.

Luchtkwaliteit
De luchtkwaliteit is nu beter dan 20 jaar geleden en deze verbetering zet zich voort. Het controleren van grote stookinstallaties is één van de maatregelen die de gemeente neemt om de luchtkwaliteit verder te verbeteren. Daarnaast wordt gewerkt aan onder andere het stimuleren van rijden op schone brandstoffen, het instellen van een milieuzone voor vrachtverkeer in de binnenstad en het verduurzamen van het gemeentelijk wagenpark.