Gemeente Gorssel

Lochem schetst visie toerismebeleid

Kijk over de eigen grenzen heen moet ontwikkeling stimuleren

Een duurzame ontwikkeling van de toeristisch-recreatieve sector vraagt om een wijde blik. Lochem voelt zich in toeristisch opzicht deel van de Achterhoek; zij wil op dit gebied dan ook samen optrekken met de Regio Achterhoek. Maar ook de ligging tussen Zutphen en Deventer biedt kansen voor samenwerking op tal van fronten.

Deze (en andere) aanbevelingen staat in de Schetsen van beleid voor Recreatie en Toerisme in Lochem. De notitie, tot stand gekomen in nauw overleg met de branche, komt op 11 april in de raadscommissie Samenlevingszaken en op 23 april in de gemeenteraad van Lochem aan de orde.

Duurzame ontwikkeling
Een wijde blik moet ook leiden tot duurzame ontwikkeling waarin de belangen van inwoners en bezoekers van Lochem worden gecombineerd. Met duurzame ontwikkeling beoogt de gemeente twee doelen: versterking van de locale economie en optimale recreatiemogelijkheden voor bezoekers en inwoners van de gemeente Lochem. Daarvoor zijn nodig: een gevarieerd aanbod van hoogwaardige voorzieningen, toename van de bestedingen en vergroting van het aantal arbeidsplaatsen in de toeristische sector Toerisme en recreatie zullen ook steeds belangrijker worden voor het beheer en de ontwikkeling van de ruimtelijke kwaliteit van Lochem.

Stimuleren
De gemeente wil het accent leggen op het stimuleren van mogelijkheden in plaats van het stellen van beperkingen. Geïntegreerde productontwikkeling leidt tot een duidelijke meerwaarde. Met elkaar hebben ondernemers de klant meer te bieden dan ieder voor zich. Een toeristisch-recreatief ontwikkelingsplatform moet als broeinest van nieuwe ontwikkelingen gaan dienen.

Enkele cijfers
In de Achterhoek heeft ruim één op de twintig arbeidsplaatsen te maken met toerisme en recreatie; ruim 5 procent. Voor Lochem was dat in 2006 ruim 6 procent. Gemiddeld geven toeristen ruim ¤ 20 per persoon per dag uit tijdens een binnenlandse vakantie; dat is voor Lochem ruim ¤ 8.000.000. Andere cijfers:


* Het aantal buitenlandse toeristen in de Achterhoek ligt rond de 10 procent; het merendeel van hen komt uit Duitsland.
* Bijna 20 procent van alle binnenlandse vakantiegangers komt uit de provincie Gelderland; daarnaast wordt de Achterhoek vaak bezocht door mensen uit Noord - en Zuid - Holland (respectievelijk 15 en 29 procent).
* Er zijn ruim 6.500 toeristische bedden in de gemeente Lochem, waarvan zo'n 5.000 bedden op campings. De vaste seizoen- en jaarplaatsen maken ongeveer 40 procent uit van het totaal aantal bedden.
* De Achterhoek is populair bij senioren: bijna eenderde van de binnenlandse toeristen in de Achterhoek is 55 jaar of ouder.

Plus en minpunten
Waardering voor de Achterhoek is er volop. Sterke punten zijn rust, ruimte, de ongekende fiets - en wandelmogelijkheden in het groene, afwisselende coulissenlandschap, de kleinschaligheid, de cultuurhistorie én de gastvrijheid van de gemoedelijke bevolking. Maar kleinschaligheid en authenticiteit leiden soms tot oubolligheid en tot een soort ouderwetserigheid - omdat noodzakelijke investeringen achterwege zijn gebleven. Het ontbreekt hier en daar bovendien aan afstemming en samenhang, ook in de ruimtelijke ordening waardoor verrommeling dreigt. Bij dit alles komt nog dat de regio, evenals andere delen in Nederland, last heeft van toenemende concurrentie. Goedkope vliegreizen brengen het (verre) buitenland immers steeds dichterbij.

Appèl
De nota doet een appèl op creativiteit en vindingrijkheid om het profijt van het toeristisch product in Lochem en de Achterhoek te vergroten. Lochem kan zich sterker profileren met het culturele aanbod; de ligging aan de IJssel kan beter worden benut; er kan meer samen met de steden Zutphen en Deventer gebeuren; de regionale identiteit van de Achterhoek moet worden versterkt; er moet meer worden opgetrokken met de Regio Achterhoek.

Nauwe samenwerking in de keten en daarbuiten en gezamenlijke financiering van grootschalige projecten zijn kernwoorden voor de toekomst. Een toeristisch-recreatief ontwikkelingsplatform dat fungeert als broeinest voor nieuwe ontwikkelingen zal hierin een spilfunctie gaan vervullen.