Gemeente Spijkenisse


Gemeente Spijkenisse gaat inwoners hulp bieden bij oplossen van schulden

10 april 2007

geld

De gemeente Spijkenisse helpt sinds april 2007 inwoners van Spijkenisse bij het aanpakken van problematische schulden. Spijkenisse sluit daarbij aan bij het landelijk beleid en het beleid op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning en de Wet werk en bijstand.

Eerste prioriteit van de gemeente is om mensen binnen drie weken een traject aan te bieden. Daarna gaat de gemeente meer energie steken in het voorkomen dat mensen in de schulden raken, bijvoorbeeld door voorlichting en budgetcursussen. Door integratie van schuldhulpverlening binnen het gemeentelijk apparaat en samenwerking/koppeling van diensten door de gemeente worden er minder incassoprocedures en huisuitzettingen verwacht.

De gemeente is per april gestart met de uitvoering van schuldhulpverlening. BudgetBalans is opgeheven. Verantwoordelijk wethouder Hanneke Hamerslag: `Ik wil vooral dat er betere zorg voor kwetsbare burgers komt. Door onze hulp maken zij meer kans op een zelfstandig bestaan en deelname aan de maatschappij. Ik verwacht ook enkele positieve effecten waardoor er minder afsluitingen van energie, huisuitzettingen, uitval bij het onderwijs, verlies van banen of psychosociale problemen zullen voorkomen.'

Kerntaak van de schuldhulpverlening is de schuldregeling. Tijdens het minnelijk traject dat drie jaar duurt, treft de gemeente een schuldregeling tussen de cliënt en zijn schuldeiser. De gemeente geeft cliënten daarbij advies en biedt budgetbegeleiding of inkomensbeheer.

Het wettelijk traject is de laatste mogelijkheid voor een schuldenvrij bestaan. In dat geval wijst de rechtbank voor drie jaar een bewindvoerder aan.

Vanzelfsprekend blijft de gemeente ook informatie en advies geven aan burgers. Hierin heeft de gemeente ook een belangrijke taak om te voorkomen dat mensen schulden krijgen.

Samenwerking
Schulden komen zelden alleen. Veel inwoners met schulden maken gebruik van allerlei zorg- en welzijnsdiensten en zijn afhankelijk van uitkeringen. Om inwoners goed te kunnen helpen bij het wegwerken van hun schulden en het oplossen van andere problemen wil de gemeente de samenwerking die Budgetbalans heeft opgezet met onder andere het algemeen maatschappelijk werk, Humanitas, Leger des Heils, Eneco en de woningcorporaties verder uitbreiden. Zo is een schuldenvrij bestaan sneller in zicht.

Contact met de gemeente
Inwoners van Spijkenisse kunnen voor schuldhulpverlening contact opnemen met:

A fdeling RSR, team schuldhulpverlening en bewindvoering. Spreekuur: maandag t/m vrijdag van 13.00 - 15.00 uur. Telefonisch spreekuur: maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 13.00
- 15.00 uur.

Raadhuislaan 106
3201 EL Spijkenisse
tel: (0181) 600 100

Postadres:
Postbus 25
3200 AA Spijkenisse.