Gemeente Ede

Nummer 63 / Ede, 10 april 2007

Ede gaat door met integrale aanpak

Nieuw Veiligheidsplan voor periode 2007-2010

Bestrijding van criminaliteit, overlast en onveiligheidsgevoelens spelen een hoofdrol in het Veiligheidsplan 2007-2010 van de gemeente Ede. Ook de preventie bij deze onderwerpen krijgt veel aandacht. Dat staat in het Veiligheidsplan 2007-2010, dat het Edese college van burgemeester en wethouders vandaag heeft vastgesteld.

Naast de sociale veiligheid is ook de fysieke veiligheid een belangrijk onderwerp in het Veiligheidsplan. Het gaat dan om brandweerzorg, rampbestrijding en crisisbeheersing. De afgelopen jaren is stevig ingezet op een veilige samenleving. En met succes. Uit onderzoek blijkt dat de veiligheid en het veiligheidsgevoel in de gemeente Ede de afgelopen jaren is toegenomen. Het nieuwe plan, dat bestaat uit een visienota en een uitvoeringsprogramma, borduurt om die reden voort op het Veiligheidsplan 2004-2006.

Samenwerken
Een integrale aanpak staat centraal in het Veiligheidsplan 2007-2010. De gemeente Ede werkt samen met heel veel partners, zoals politie, brandweer, openbaar ministerie, horeca en instellingen voor welzijn en jeugdzorg. Ook bewoners worden hierbij betrokken. Van hen wordt een actieve houding gevraagd. Samenwerken is nodig om projecten uit te voeren en successen te boeken.

Projecten
Met meerdere specifieke projecten wil het college van B en W de volgende doelstellingen bereiken:

1. Het waarborgen van vitale, leefbare wijken, waar iedereen zich veilig voelt;

2. Terugdringen van overlast en criminaliteit, bijvoorbeeld van veelplegers;

3. Versterken van de integrale aanpak van risicovolle jeugd;
4. Adequate brandweerzorg en rampbestrijding in Ede.

Voorbeelden van bestaande projecten zijn buurtbemiddeling, blowverbod, aanpak veelplegers, Keurmerk Veilig Ondernemen Ede-Centrum. Nieuwe plannen zijn bijvoorbeeld het inzetten van straatcoaches, de aanpak van overmatig alcoholgebruik onder jongeren en voorlichting over brandveiligheid.

Binnen het Veiligheidsplan is de aanpak in Ede een combinatie van preventie, toezicht en handhaving. Dat betekent:
* een keus voor duidelijk en beslist optreden als bevoegd gezag;


* inwoners, maatschappelijke organisaties, scholen en bedrijven betrekken bij de dialoog rond veiligheid en hen uitnodigen zelf ook verantwoordelijkheid te nemen;


* degenen aanspreken die regels overtreden, zowel met hulp als met sancties indien noodzakelijk.

---