B EN W BERICHTEN 2007 - 12 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 3 april

Burgemeester

1. (27-03) Het college gaat ermee akkoord dat de reis- en verblijfkosten worden vergoed van de deelnemers aan de vergadering van de Conseil International pour l'Edition des Oeuvres complètes d'Erasme van 17 november 2007. De Conseil werkt aan de uitgave van de totale werken van Erasmus.

2. (03-04) Het college van B en W biedt op donderdag 6 september om 18.30 uur de deelnemers van het congres '7th Euroconference on Clinical Cell Analysis' een ontvangst aan in de Burgerzaal van het stadhuis. Dit congres wordt georganiseerd door dr. J.W. Gratama, hoofd Unit Medische en Tumor Immunologie van het Erasmus MC-Daniel den Hoed Oncologisch Centrum. Wethouder J. Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) treedt hierbij op als gastvrouw.

3. (03-04) Het college is akkoord met het werkbezoek van burgemeester I. Opstelten op woensdag 11 april naar Hamburg. Burgemeester Opstelten brengt een bezoek aan de burgemeester van Hamburg, de heer Ole von Beust. Ook brengt hij een bezoek aan het Havencity Project waarbij hij optreedt als gastheer tijdens een rederijenlunch. Verder heeft de burgemeester ontmoetingen met de consul-generaal en de voorzitter van de Industrie & Handelskamer in Hamburg.

4. (03-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van de reizen van burgemeester Opstelten naar Brussel in 2006. De burgemeester heeft als lid en rapporteur deelgenomen aan vergaderingen van het Comité van de Regio's.

5. (03-04) Het college heeft kennisgenomen van het programma op 29 maart jl. van Rotterdam Port Promotion Council, waarbij de burgemeester delegatieleider was bij de promotiereis naar de Rhein-Neckar-Dreieck (Mannheim).

6. (03-04) Het college gaat ermee akkoord dat op vrijdag 13 april van 19.00 tot 22.00 uur een ontvangst met diner plaatsvindt in de Burgerzaal van het stadhuis voor het Genootschap van Hoofdredacteuren. Burgemeester Opstelten treedt hierbij op als gastheer.

7. (03-04) Het college gaat ermee akkoord dat de Burgerzaal van het stadhuis op woensdag 4 april beschikbaar wordt gesteld voor een bijeenkomst van het project 'Diversifiëren Integratiebeleid Via Ambassadrices in Zelforganisaties' (DIVAZ). Wethouder O. Kaya (participatie en cultuur) treedt hierbij op als gastheer. DIVAZ is opgezet om het bereik te vergroten van de Rotterdamse zelforganisaties op gebied van integratie en emancipatie.

8. (03-04) Het college heeft kennisgenomen van het reisverslag van het bezoek dat burgemeester Opstelten van 23 tot 27 september 2006 heeft gebracht naar Santos en Sao Paulo in Brazilië. Hij heeft daar ontmoetingen gehad met de voor Rotterdam belangrijke partijen in de marktsegmenten ethanol, papier en cellulose en vlees. In Sao Paulo was de burgemeester gastheer bij een ontvangst voor de haven- en havengerelateerde zakelijke gemeenschap. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan de FIESP (ondernemersfederatie van de staat Sao Paulo). Tevens heeft hij ontmoetingen gehad met collega's van Santos en Sao Paulo en is er een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

9. (03-04) Het college gaat ermee akkoord dat op dinsdag 5 juni van 19.00 tot 00.00 uur in de Burgerzaal van het stadhuis de 7e editie van de uitreiking van de Nationale Evenementenprijzen plaatsvindt. Rotterdam heeft drie keer de eer gehad om uitgeroepen te worden tot evenementenstad van Nederland. Burgemeester Opstelten treedt hierbij op als gastheer.

10. (03-04) Het college heeft het verslag vastgesteld van het werkbezoek van burgemeester Opstelten aan Suriname van 17 t/m 21 februari 2007 en aansluitend het werkbezoek aan Curaçao van 22 t/m 24 februari 2007.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (03-04)Het college heeft het subsidiekader Rotterdams Onderwijsbeleid 2007 - 2008 vastgesteld. In dit kader is voor een groot aantal subsidies voor het Rotterdamse onderwijs uitgewerkt hoeveel geld er beschikbaar is en wat de belangrijkste subsidievoorwaarden zijn. Met het subsidiekader is het voor de scholen en de schoolbesturen eenvoudiger om op te zoeken welke subsidie waarvoor kan worden aangevraagd. Het kader is gebaseerd op het Rotterdams Onderwijsbeleid 2005 - 2010.

2. (03-04) Het college heeft de statuten voor de oprichting van de stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam, per 1 januari 2008, vastgesteld. Aan de raad wordt voorgesteld om de motie Çelik (2007-527) af te doen om een tussentijdse evaluatie te laten plaatsvinden in januari 2010 naar de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs. Daarbij wordt de raad ook in de gelegenheid gesteld om wensen en bedenkingen ter kennis van het college te brengen over de oprichting van de stichting. Dit alles komt voort uit de wens van de gemeenteraad in 2004 (motie Erdal e.a.) om het openbaar onderwijs in Rotterdam te verzelfstandigen. Daarvoor is in 2005 een stappenplan vastgesteld dat begin 2006 weer heeft geleid tot het principebesluit tot verzelfstandiging per 1 januari 2008. In het voorjaar van 2006 is toen een uitvoeringsplan vastgesteld met ijkmomenten. De oprichting van de stichting Openbaar Onderwijs Rotterdam is de volgende stap in dit proces.

3. (03-04) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van de heer M. Pastors (Leefbaar Rotterdam) over de Highschool Urban Culture.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (03-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft kennisgenomen van het reisverslag dat is gemaakt van het bezoek door wethouder R. de Boer (economie haven en milieu) aan Nantong, Shanghai, Zhangjiagang en Jiangyin van 16 tot 23 september 2006.

2. (03-04) Het college heeft kennisgenomen van het reisverslag van wethouder R. de Boer (economie, haven en milieu) naar Maleisië van 11 t/m 18 november 2006. Wethouder De Boer heeft een bezoek gebracht aan Port of Jahore, Kuala Lumpur en Port Klang en gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van een aantal bedrijven waarmee het Havenbedrijf Rotterdam N.V. zakelijke relaties onderhoudt. Ook heeft de wethouder de ministeries van Internationale Handel en van Transport bezocht.

3. (03-04) Het college heeft kennisgenomen van het reisverslag van wethouder R. de Boer (economie, haven en milieu) naar Linz en Keulen van 17 tot en met 19 oktober 2006. In het kader van het Rotterdam Port Promotion Council programma was wethouder De Boer meegereisd als delegatieleider. Het programma stond in het teken van 'Rotterdam, de 1e zeehaven van Oostenrijk'.

4. (03-04) Het college heeft het Marktreglement Rotterdam 2007 vastgesteld op grond van de Marktverordening.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (03-04) Het college heeft besloten maximaal E 1,5 miljoen beschikbaar te stellen voor de interne verplaatsing van het prentendepot en de gedeeltelijke interne verplaatsing van het bibliotheekdepot van museum Boijmans Van Beuningen. Vanwege het risico op wateroverlast adviseert de dienst Kunst en Cultuur een verplaatsing van het prenten- en bibliotheekdepot. In deze depots bevindt zich de unieke (papier)collectie van het museum die grotendeels eigendom is van de gemeente Rotterdam.

2. (03-04) Het college heeft besloten om meer aandacht te besteden aan het culturele erfgoed in Rotterdam. Aanleiding voor dit besluit is het advies van de Rotterdamse Raad voor Kunst en Cultuur (RRKC) getiteld 'Erfgoedbeleid en het verhaal over de geschiedenis van de stad'. Het college vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk Rotterdammers en bezoekers op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met de geschiedenis van de stad. Een belangrijk instrument hierbij is erfgoededucatie in het onderwijs. Het college wil dat bestaande erfgoedinstellingen en gemeentelijke organisaties beter gaan samenwerken en hun inzet kunnen afstemmen op scholen.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (03-04) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om de verordeningen Kadegeld 2007 en Binnenhavengeld 2007 aan te passen. De veranderingen hebben uitsluitend betrekking op de tarieven van deze verordeningen. De tariefontwikkeling is bijgesteld naar 2%, in navolging op de privaatrechtelijke tarieven van het Havenbedrijf Rotterdam NV.

2. (03-04) Het college heeft het voornemen om het exploitatierecht voor 600 twee/drievlaksborden aan lichtmasten voor de periode 2008-2012 te gunnen aan de Firma Van Puffelen te Rotterdam. Ook heeft het college het voornemen om het exploitatierecht voor 1200 lichtbakken en banieren aan licht- en spanmasten te gunnen aan CityTec te Den Haag.

3. (03-04) Het college heeft het Definitieboek over de beoogde resultaten 2006-2010 vastgesteld en aangeboden aan de gemeenteraad. Het Definitieboek geeft de gemeenteraad inzicht in de precieze ambities van het college en is daarnaast bedoeld voor de Rekenkamer Rotterdam die jaarlijks op verzoek van de raad de verantwoording over de realisatie van de collegedoelen controleert.

4. (03-04) Het college heeft een aandeelhouderscommissie ingesteld voor de RET NV en voor de RET Infrastructuur BV. De aandeelhouderscommissies hebben als taak het voorbereiden en afstemmen van aandeelhoudersbesluiten en het bespreken van belangrijke ontwikkelingen. De aandeelhouderscommissie van de RET Infrastructuur BV heeft daarnaast een adviesrol naar de aandeelhouder.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (03-04) Het college heeft besloten tot wijziging van de Lijst van bevoegdheden, behorende bij de Deelgemeenteverordening 2002 als gevolg van een wijziging van de Woningwet zoals deze luidt per 1 april 2007. Het college heeft eveneens besloten tot wijziging van het Integraal mandaat- en volmachtsbesluit 2006 door het mandaat van de directeur dS+V aan te passen en in overeenstemming te brengen met de wijziging van de Woningwet per 1 april 2007. Het gaat vooral om technische aanpassingen die in de praktijk niet direct tot grote veranderingen leiden.

2. (03-04)Het college heeft de gemeenteraad het ontwerpbestemmingsplan "Kralingse Bos" ter vaststelling aangeboden. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 12 augustus tot en met 22 september 2005 voor een ieder ter inzage gelegen. Gedurende deze termijn zijn 13 zienswijzen binnengekomen. Het voorstel is om deze zienswijzen niet over te nemen en het bestemmingsplan slechts op kleine onderdelen aan te passen. Bestaande woningbouw is in het bestemmingsplan ingepast; een horecavestiging is aan de zuidwest-zijde mogelijk gemaakt. De zeilschool aan de oostzijde van de plas is alsnog in het plan opgenomen.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang

1. (03-04) Het college heeft besloten de heer prof. dr. Pieter Winsemius opnieuw te benoemen voor het voorzitterschap van het Sociaal Platform Rotterdam (SPR). De heer Winsemius heeft in het najaar van 2006 het voorzitterschap van het SPR tijdelijk opgegeven vanwege zijn benoeming als minister van VROM. In de afgelopen periode is de heer prof. dr. Tops als interim-voorzitter van het SPR opgetreden. De heer Tops is nu benoemd als lid van het SPR.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (03-04) Het college heeft besloten rechtsvorderingen in te stellen op grond van de Algemene bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand voor een totaalbedrag van E 142.649.

2. (03-04) Het college heeft besloten het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006 aan te passen. De directeur van de dienst SoZaWe is nu gemandateerd civiele procedures te voeren.

3. (03-04) Het college heeft besloten het advies van de Algemene bezwaarschriftencommissie op een bezwaarschrift inzake de Wet werk en bijstand over te nemen. Dit betekent dat een eerder besluit wordt herroepen en de appellant alsnog een uitkering krijgt op grond van de WWB.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (03-04) Het college heeft de bedragen voor de kostenvergoedingen en kortingen voor ambtenaren verhoogd. Het gaat hierbij onder meer om tegemoetkoming reiskosten woon-werkverkeer, koffie- en theekosten en kosten voor een warme maaltijd bij overwerk. De bedragen worden jaarlijks aangepast aan o.a. de prijsstijgingen. De nieuwe bedragen gelden per 1 maart 2007.

2. (-03-04) Het college van B en W heeft besloten het Besluit betaald ouderschapsverlof 2003 te wijzigen. Als gevolg van deze wijziging is er geen recht op gedeeltelijke doorbetaling van de bezoldiging tijdens het ouderschapsverlof voor zover er sprake is van samenloop van ouderschapsverlof en een uitbreiding van de arbeidsduur op verzoek van de ambtenaar.

3. (03-04) Het college van burgemeester en wethouders heeft het sociaal jaarverslag 2006 en de Arbo jaarrapportage 2006 vastgesteld. Met het sociaal jaarverslag legt het college verantwoording af over het gevoerde personeelsbeleid bij de gemeente in het afgelopen jaar. In de arbo-rapportage doet het college verslag van de arbeidsomstandigheden bij de gemeente in 2006.

Schriftelijke vragen

(03-04) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer M. van Muijen (PvdA) inzake het verstrekken van ID bewijzen aan gedetineerden. . De heer S. Hulman (VVD) over de hinder van een raamwerk voor communicatieuitingen aan de Nieuwe Binnenweg 40. . De heer M. Çelik (PvdA) over schooladviezen aan allochtone leerlingen. . De heer S. Hulman (VVD) inzake het inrichten van een centraal telefonisch meldpunt door de deelgemeente Kralingen-Crooswijk.


---- --