Gemeente Utrecht

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
41 Vragen van de heer A. Taskan
(ingekomen 13 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 10 april 2007)

De luchtkwaliteit in Utrecht is een heikel punt. De gemeente wil er alles aan doen om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. Vooral rond het centraal station is er veel overlast van uitlaatgassen door taxi's en bussen. Het CDA krijgt regelmatig klachten van reizigers over de uitlaatgassen rond het centraal station. Naast het normale autoverkeer staan er veel taxi's op het taxiplatform met draaiende motor in een rij te wachten op mogelijke klanten. Hierdoor ontstaat een wolk van autogassen op het taxiplatform. Veel reizigers in Utrecht maken gebruik van het taxiplatform om van en naar de stationshal te lopen. Ook staan er veel stadsbussen met draaiende motor te wachten tot zij kunnen vertrekken. Hierbij komt nog dat voor veel bezoekers de omgeving van het centraal station een eerste indruk is van onze stad. De CDA-fractie ziet graag dat er iets gebeurt aan de uitlaatgassen van de stilstaande taxi's en bussen en heeft daarom de volgende vragen aan het college.


1. Is het college het met het CDA eens dat rond het centraal station de luchtkwaliteit verre van optimaal is?

Ja.


2. Ziet het college mogelijkheid om borden te plaatsen om verkeer op het taxiplatform en mogelijk elders in de stad te vragen om de motor uit te zetten wanneer zij wachten op passagiers/aan het laden en lossen zijn?

Ja, wij laten borden plaatsen.


3. Heeft het college de bereidwilligheid om met het GVU en de verschillende taxibedrijven het gesprek aan te gaan om onnodige uitlaatgassen door stilstaande bussen en taxi's te voorkomen?

Ja, in het eerstvolgende taxi-overleg én in het eerstvolgende overleg met het GVU stellen we dit aan de orde.

---- --