Gemeente Utrecht

2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
52 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen op 28 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 10 april 2007)

Hedenmorgen heeft Leefbaar Utrecht kennis genomen van het feit dat de rechter heeft vastgesteld dat het kappen van de bomen op het Vredenburg vooralsnog dient te worden uitgesteld. Het heeft ons overigens hooglijk verbaasd dat wij hierover van u nog geen persbericht mochten ontvangen, maar dat terzijde.

Uit eerdere mededelingen hebben wij begrepen dat het gebied waar de bomen zich bevinden uiterlijk 1 oktober 2007 bouwrijp dient te worden opgeleverd.

Combinatie van deze feiten leidt onze fractie tot de volgende vragen:


1. Is er ooit overwogen om de bomen die thans op het Vredenburg staan, zodanig te verwijderen dat zij op een geschikte plek in de stad herplant kunnen worden?

Ja. Wij hebben bureau Copijn uit Groenekan een onderzoek laten instellen naar de staat van de bomen op en rond het Vredenburg waarbij ook de verplaatsbaarheid is onderzocht.

Uit het onderzoek van Copijn blijkt dat een aantal van de bomen in matige tot slechte condittie verkeert. Uit het onderzoek blijkt verder dat 1 boom kan worden verplaatst (met redelijke kans van overleving).De overige bomen zijn niet verplaatsbaar. De bedoelde boom zal worden verplaatst.


2. Zo ja, wat is dan de reden dat besloten is de bomen te kappen?

zie antwoord onder 1.


3. Zo nee, is het College bereid om, zeker gezien de extra beschikbare tijd die nu ontstaan is, alsnog te laten onderzoeken of de bomen elders kunnen worden herplant?

idem.


4. Is het College bereid om, bij een positief advies over herplantbaarheid van de bomen, zo spoedig mogelijk passende maatregelen te nemen teneinde herplanting van de bomen mogelijk te maken?

idem.

---- --