Gemeente Gilze en Rijen


* Antennebeleid in concept-nota vastgelegd
28 maart 2007

Antennebeleid in concept-nota vastgelegd

Het college heeft in concept het antennebeleid van de gemeente opgesteld. De beleidsregels geven enerzijds informatie over de algemene richtlijnen voor het plaatsen van antennes. Anderzijds wordt het beleid geformuleerd dat de gemeente bij plaatsing van vergunningsplichtige masten binnen haar grenzen hanteert.

De gemeenteraad heeft op 31 januari 2005 een motie aangenomen, die bepaalde dat het college uit voorzorg geen medewerking aan het plaatsen van zendmasten binnen een straal van vierhonderd meter van de woonomgeving/woonclusters mag verlenen. Aanleiding voor deze motie waren onder andere reacties van het Comité Gilze en Rijen stralingsvrij en de maatschappelijke ongerustheid die daar uit bleek.

Intussen is echter gebleken dat weigeren van een vergunning op grond van het voorzorgsbeginsel niet kan (is geen ruimtelijk/planologisch argument). Bovendien wees Zwitsers onderzoek uit dat er geen aantoonbaar verband bestaat tussen gezondheidsklachten en blootstelling aan straling.

Om toch tegemoet te komen aan de wensen van inwoners besteedt het college in de beleidsnota wel aandacht aan de afstand tot de woonbebouwing. Onder andere door erin op te nemen dat vrijstaande masten niet in woonwijken, maar aan de rand, op een grote afstand van woonbebouwing of clusters worden toegestaan en dat daarbij gestreefd wordt naar het in acht nemen van een afstand van vierhonderd meter. De gemeente kan dan met de providers bij het zoeken naar locaties in goed overleg de afstandseis van vierhonderd meter noemen.

Het college legt eerst de raadscommissie deze nota antennebeleid voor. Daarna start de inspraakprocedure.

Top