Kansrijke allochtoon stelt hoge eisen aan woonomgeving

10.04.2007 / 14:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Movisie

Movisie

Kansrijke allochtoon stelt hoge eisen aan woonomgeving

Prachtwijk moet winnende wijk zijn

In het kielzog van de autochtonen verruilt de kansrijke allochtone middenklasse ook steeds vaker de stad voor de rustige en groene Vinex-wijken en randgemeenten. Een ontwikkeling die de transformatie van probleemwijken tot prachtwijken in gevaar kan brengen. De stedelijke allochtone middenklasse is aan de stad te binden, maar dat gaat niet vanzelf. De groep is kritisch en veeleisend, zo leert het onderzoek Kiezen voor de stad van Kennis- en adviescentrum MOVISIE en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Geen vanzelfsprekendheid
Uit interviews met vertegenwoordigers blijkt dat allochtone middenklassers bewust hebben gekozen voor een woning in de stad. Vanwege de levendigheid, diversiteit en het hoge voorzieningenniveau heeft de stedelijke dynamiek een sterke aantrekkingskracht. Er bestaat onder de geïnterviewden echter ook een dilemma over het al dan niet blijven wonen in de stad. Niet omdat de suburb zo aantrekkelijk is, maar omdat men eraan twijfelt of de stad wel een geschikte omgeving is voor opgroeiende kinderen.

Eisen
Het onderzoek naar de vestigingsmotieven van allochtone middenklasse maakt duidelijk dat de gangbare opvattingen over de woonwensen van allochtonen slechts in beperkte mate opgaan voor de allochtone stedelijke middenklasse. Gesloten keukens en de aanwezigheid van een moskee zijn geen doorslagge-vende factoren. De allochtone middenklasse is wel uiterst gevoelig voor de kwaliteit van hun leefomgeving. Ze streven naar kwaliteit en functionaliteit van hun woning. No-nonsense nieuwbouwwoningen of appartementen met veel comfort, weinig onderhoud en uitzicht op groen hebben de voorkeur. Veilige publieke ruimtes en speelvoorzieningen, goed onderhouden parken en groenvoorzieningen en voldoende autochtonen in de buurt zijn tevens eisen die gesteld worden. Voor gezinnen is een goede, gemengde school een absolute voorwaarde.

De allochtone middenklasse wil, sterker dan autochtonen, etaleren dat ze aan de winnende hand is. Hun ambities zijn hoog en hun woning en woonomgeving moeten weerspiegelen dat het goed met hen gaat. Daarom wil men wonen in winnende woningen in winnende wijken. Risico en experiment wil men zoveel mogelijk uitsluiten. Renovatiewoningen zijn aan deze groep niet besteed. De reputatie van een wijk weegt sterk mee in de keuze voor een woonomgeving.

Prachtwijken
Minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) presenteerde onlangs haar lijst van veertig probleemwijken die veranderd moeten worden in prachtwijken. De ontwikkeling van prachtwijken kan echter alleen plaatsvinden wanneer de maatschappelijke actieve middenklasse in de stad blijft. Belangrijk is daarom dat overheden in snel tempo kwalitatief hoogwaardige woonmilieus realiseren, die tegemoet komen aan de woonbehoeften van allochtonen én autochtonen.

Het rapport Kiezen voor de stad van MOVISIE en Erasmus Universiteit Rotterdam wordt uitgegeven door VROM en is vanaf eind april te downloaden via www.vrom.nl of te bestellen via Postbus 51 Infolijn, telefoon 0800 8051 (gratis) o.v.v. VROM 7095.

Noot voor de pers
Meer informatie: Afdeling Communicatie, Renate Martens, r.martens@movisie.nl of 030-789 22 15