Egypte: alles uit de kast om nog meer vogelgriepbesmettingen te voorkomen
10 april 2007, Maraziq - In de Egyptische hoofdstad Caïro is onlangs bij een 15-jarig meisje vogelgriep geconstateerd. Tot nu toe zijn 34 Egyptenaren besmet met het virus en zijn dertien mensen aan de gevolgen ervan overleden. Egypte neemt voorzorgsmaatregelen om nog meer slachtoffers te voorkomen.

Gezondheidswerker Intisar Abdel Aleem legt uit wat je moet doen om besmetting met het vogelgriepvirus te voorkomen. Foto: Unicef Egypte/2007
Gezondheidswerker Intisar Abdel Aleem legt uit wat je moet doen om besmetting met het vogelgriepvirus te voorkomen. Foto: Unicef Egypte/2007

Dat gebeurt bijvoorbeeld in Maraziq, een dorp ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Caïro. De inwoners van Maraziq zijn voor hun bestaan van hun pluimvee afhankelijk.

"Als we kippen, eenden of ganzen houden, hoeven we geen vlees te kopen. Door de verkoop van pluimvee en eieren verdienen we er ook geld mee," zegt Dawlet Salem, moeder van vijf volwassen kinderen. Maar sinds begin dit jaar lopen er nog maar weinig kippen vrij rond in de stoffige straten en steegjes van Maraziq. Ook zwemmen er geen eenden meer in het kanaal in de buurt van Dawlet Salem's huis.

Pluimvee moest worden afgemaakt De plaatselijke autoriteiten ontdekten namelijk in januari het karkas van een dode kip. Omdat ze vermoedden dat het besmet was met het H5N1-virus dat vogelgriep veroorzaakt, kondigden ze aan dat al het pluimvee binnen een straal van een kilometer onmiddellijk geruimd moest worden.

Wafaa Ibrahim draagt speciale kleding als ze haar pluimvee verzorgt. Foto: Unicef Egypte/2007 Wafaa Ibrahim draagt speciale kleding als ze haar pluimvee verzorgt. Foto: Unicef Egypte/2007

"Al het pluimvee moest dood," vertelt mevrouw Salem met een trieste blik in haar ogen. "En nu durven de mensen geen kippen, eenden of ganzen meer te houden." Haar schoondochter Wafaa Ibrahim kon echter een aantal kippen en eenden sparen en hen tegen het vogelgriepvirus laten inenten. Ze houdt haar pluimvee nu op het dak van haar huis en ze zorgt ervoor dat haar kinderen bij de vogels uit de buurt blijven.

Speciale kleding en schoenen De voorzorgsmaatregelen van Wafaa Ibrahim waren echter niet voldoende. Toen ze bezoek kreeg van een gezondheidswerker, zei die tegen haar dat ze zichzelf beter moest beschermen. Nu bedekt ze haar neus en mond met een sjaal als ze de vogels te eten geeft en draagt ze speciale kleren en schoenen. Na afloop wast ze haar handen en voeten met een desinfecterend middel.

Voorlichtingsmateriaal dat gebruikt wordt om met name vrouwen en kinderen informatie te geven over de gevaren van de vogelgriep. Foto: Unicef Egypte/2007
Voorlichtingsmateriaal dat gebruikt wordt om met name vrouwen en kinderen informatie te geven over de gevaren van de vogelgriep. Foto: Unicef Egypte/2007

De desbetreffende gezondheidswerker knikt goedkeurend als ze hoort hoe Wafaa met haar pluimvee omgaat. "Als ik met mensen praat die pluimvee houden, probeer ik hen zoveel mogelijk gerust te stellen," zegt ze. "Ze hoeven hun vogels niet af te maken, als ze maar goede voorzorgsmaatregelen nemen."

Vooral vrouwen en kinderen hebben informatie nodig De voorlichting van de gezondheidswerker maakt deel uit van een project dat wordt gesteund door Unicef, het ministerie van Gezondheidszorg en Bevolking en Terre des Hommes. Het vooral belangrijk dat vrouwen en kinderen goed worden voorgelicht over de gevaren van vogelgriep, omdat zij meestal het pluimvee verzorgen.

Ook op scholen worden lessen over vogelgriep gegeven. "Ik weet dat het virus door trekvogels wordt verspreid," zegt de 10-jarige Ahmed Salah. "Als je met vogels in aanraking komt, moet je je handen goed wassen!"