Ministerie van Defensie

10-04-2007 14:25

SUCCESVOLLE TFU-OPERATIE IN CHENAR TU

Cougar van de Koninklijke Luchtmacht - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD klik voor vergroting
Nederlandse militairen van de Task Force Uruzgan hebben afgelopen weekend op succesvolle wijze 29 hulpagenten van de Afghan National Auxilary Police (ANAP) afgeleverd in het oord Chenar Tu. Zij werden met de hulp van Cougars en Apaches naar het dorp teruggebracht. De helikopters van de Koninklijke Luchtmacht namen 38 kersverse ANAP-rekruten mee terug naar Tarin Kowt, om ze daar op te leiden tot hulpagent.

Chenar Tu ligt ten noordoosten van Mirabad, een door de Taliban gedomineerde regio. Het oord is reeds diverse malen het strijdtoneel geweest van gevechten tussen bewoners van het dorp en Talibanstrijders. Tot nu toe houdt eerstgenoemde groep dapper stand.

Inwoners van het oord Chenar Tu - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD klik voor vergroting
Onlangs kwamen bij nieuwe gevechten vier leden van de dorpsgemeenschap om het leven. De heliâs met ANAP-agenten bevatten daarom ook zakken rijst en olie als bijdrage aan een rouwmaaltijd. Tevens werd de families geld aangeboden om vlees te kopen. Task Force Commandant, kolonel Hans van Griensven kwam mee om gesprekken te voeren met de dorpsoudste en de families van de slachtoffers.

Een dag eerder vertrokken al leden van het Provinciaal Reconstructie Team (PRT), via de weg naar Chenar Tu. Zij hadden wapens, munitie, hescoâs en prikkeldraad voor de dorpsbewoners mee. Volgens kapitein Jos, commandant van PRT Missieteam 2, is de operatie goed verlopen en ontvangen.

Zakken rijst en olie dienen als bijdrage aan een rouwmaaltijd - Foto: Sjoerd Hilckmann, AVDD
klik voor vergroting