Gemeente Teylingen

Teylingen aanwezig op minimarkt

Dag van het Kasteel: Gemeente Teylingen aanwezig op minimarkt

10 april 2007

PERSBERICHT 5 april 2007 - Op 14 april is de Dag van het Kasteel in de bloeiende Duin- en Bollenstreek. Op deze dag is er een fietsroute langs drie kastelen: Kasteel Keukenhof, `t Huys Dever en Kasteel Teylingen. Bij elk van de drie kastelen zijn bijzondere evenementen op het gebied van muziek, theater en living history.

De gemeente Teylingen neemt deel aan de minimarkt bij de Ruïne van Teylingen, waar o.a. het jeugdmuziektheater De Speelkring het verhaal van Jacoba van Beieren speelt.

Minimarkt Ruïne van Teylingen

De deelnemers aan de minimarkt bij Kasteel Teylingen zijn:
* De gemeente Teylingen. Zij heeft informatie over toeristische routes en attracties in en rond Teylingen. Ook kunt u uw fiets hier laten versieren met groene en blauwe Teylingen ballonnen.
* Schrijver Kees Linthorst. Deze Leidse schrijver signeert zijn kinderboek `Uit de diepte; De Val van Teylingen' en leest voor uit eigen werk. Het boek beschrijft zes dagen uit het leven van een vervelend 12-jarig Sassenheimertje dat in de buurt van de Ruïne van Teylingen inbreekt in een oude bollenschuur. Even denkt hij een middeleeuwse vluchttunnel te vinden, maar valt dan in een 500 meter diepe aardspleet. Beneden stuit hij op een volk dat daar al sinds 1574 vastzit.......

* De Kaagsocieteit. Deze verkoopt Teylinger Hoogtepunten (chocola).
* Boekhandel Hoek Boek - verkoop streekboeken.

Bij Kasteel Teylingen/Ruïne van Teylingen speelt het Jeugdmuziektheater de Speelkring het verhaal van Jacoba van Beieren, Teylingens meest bekende bewoner. De kinderen worden muzikaal ondersteund door het gezelschap `Slag en de Stoot', waarvan de muzikanten ook tijdens de voorstellingen door actief zullen zijn. Op de voorburcht wordt door de living-history groep `Die Landen van Herwaerts Over' het leven op een kasteel verbeeld en kan kennis worden gemaakt met de middeleeuwse burchtbewoners.

De voorstellingen van de kinderen van het Jeugdmuziektheater de Speelkring duren ongeveer 45 minuten en hebben plaats om 12.00 uur, 14.00 uur en 16.00 uur.

Voor de voorstelling van 14.00 uur zal wethouder recreatie en toerisme, Bert Homan, het openingswoord doen in historische stijl.

Ruine van Teylingen

Kasteel keukenhof biedt een levendig `tableau-vivant', waarin het leven op een kasteel in de 19de eeuw tot uitdrukking wordt gebracht. Verschillende salons zijn opengesteld, waar de aanwezige personages uw vragen kunnen beantwoorden. Ook wordt er muziek gespeeld op een heel vroege piano uit de tijd van Mozart en Beethoven en is de tafel in de eetzaal gedekt om er de gasten van de bewoners te ontvangen. De keukenbrigade is daarvoor druk doende in de keuken, waar ook u tegen betaling van de gerechten kunt meeproeven en genieten. In het koetshuis wordt van 14.00-15.00 uur door een fluitensemble muziek uit de 17de eeuw ten gehore gebracht.

Op `t Huys Dever, een ridderhofstad die in 1375 door Reinier d'Ever werd gebouwd, kan de hele dag door kennis gemaakt worden met de middeleeuwse bewoners van deze woontoren. Op het omgrachte voorplein (de voorhof) stonden vroeger dienstgebouwen, zoals een paardenstal en een boerderij. Rond het Huys Dever wordt door de

Re-enactmentgroep `Graven van Holland' een impressie gegeven van het leven op een middeleeuwse burcht. In het Huys worden rondleidingen gegeven.

Fietsroute

De fietsroute heeft een lengte van ± 18 km. Kaarten voor deelname kunt u kopen bij de entree van de drie deelnemende kastelen en bij hotel De Nachtegaal in Lisse. De prijs bedraagt EUR 5 per volwassene en kinderen vanaf 14 jaar. Voor kinderen onder de 14 jaar is deelname gratis als zij begeleiding hebben door een volwassene. Men kan starten tussen 10.00-16.00 uur vanaf de deelnemende kastelen of vanaf hotel De Nachtegaal in Lisse, waar parkeergelegenheid is en de mogelijkheid bestaat tot het huren van fietsen.

Meer informatie over dit evenement vindt u op
www.kastelenhollandzeeland.nl/uitgelicht.htm.

Gemeentewinkel