Gemeente Delft

Raad van commissarissen Spoorzone aangesteld

Voor de bouw van de spoortunnel en de ontwikkeling van het gebied Spoorzone heeft de gemeente het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft bv opgericht. Dit ontwikkelingsbedrijf functioneert sinds 1 januari 2007 en werkt nauw samen met ProRail. Het ontwikkelingsbedrijf staat onder toezicht van een raad van commissarissen, waarvoor de gemeente nu de leden heeft benoemd.

In februari 2006 besloot de gemeenteraad om voor de uitvoering van het project een ontwikkelingsbedrijf op te richten, onder toezicht van een raad van commissarissen. In eerste instantie was het de opzet dat de wethouder Spoorzone deze raad van commissarissen zou voorzitten. Eind vorig jaar heeft de gemeenteraad echter nieuw beleid vastgesteld voor zogeheten 'deelnemingen' in organisaties, zoals het Ontwikkelingsbedrijf Spoorzone. Op basis daarvan is besloten de raad van commissarissen uitsluitend te laten bestaan uit onafhankelijke toezichthouders.

De raad van commissarissen telt vijf leden. Deze zijn benoemd door de aandeelhouder (de wethouder financiën, Saskia Bolten), in overleg met het college van burgemeester en wethouders. De raad staat onder voorzitterschap van de heer Klaas de Vries. Als leden zijn benoemd de heren Cees van Boven, Ad Havermans, Bert Klerk en Hugo Priemus.

Mr. K.G. de Vries is kandidaat voor de Eerste Kamer voor de Partij van de Arbeid. Daarvoor was de heer De Vries onder meer lid van de Tweede Kamer, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en voorzitter van de SER.

C.B. van Boven mpa is directeur bij Bouwfonds MAB Ontwikkeling CVG in Den Haag. Daarvoor was de heer Van Boven directeur Nieuwe Sleutelprojecten bij het ministerie van VROM, waar hij functioneerde als plaatsvervangend directeur generaal.

Mr.dr. A.J.E. Havermans was tot 2002 lid van het College van de Algemene Rekenkamer. Daarvoor was de heer Havermans burgemeester van achtereenvolgens Pannerden, Druten, Doetinchem en Den Haag.

Drs. B.J. Klerk is voorzitter van de Raad van Bestuur van ProRail. De heer Klerk maakt uit hoofde van die functie deel uit van de raad van commissarissen.

Prof.dr.ir. H. Priemus is als hoogleraar en decaan verbonden aan de faculteit Techniek van de TU Delft. De heer Priemus heeft expertise op het gebied van onder meer infrastructuurbeleid en ruimtelijke ordening.

Het project Spoorzone Delft houdt de integrale herontwikkeling in van een gebied van circa 40 hectare, tussen de binnenstad en de woonwijken ten westen en zuiden daarvan. Het project bestaat uit een spoortunnel, een station, bijna 1500 woningen en enkele kantoren, en de aanleg van een stadspark, water, fietsvoorzieningen, parkeerfaciliteiten en wegen.

Het project Spoorzone is nu in voorbereiding. De bouw van de spoortunnel begint in 2008. In 2012 kunnen de eerste twee sporen van de tunnel in gebruik zijn, waarna het viaduct kan worden afgebroken. De laatste fase van de stedelijke ontwikkeling is afgerond in 2019.