Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Internetdiensten aan hun succes ten onder?
Replicatie verbetert grootschalige internetdiensten

Grote diensten op internet lijden soms onder het eigen succes. Doordat veel gebruikers overal ter wereld zo'n dienst tegelijk raadplegen, reageert het systeem steeds trager. Vooral voor diensten die grote (multimedia-) bestanden aanbieden, zoals de filmpjes website YouTube, kan dit een groot probleem zijn. Internetgebruikers hebben juist steeds hogere verwachtingen. Dit motiveerde promovendus Michal Szymaniak om een methode te ontwikkelen om internetdiensten te versnellen.

De tijd die nodig is om te communiceren met een internetdienst kan worden verkort met de replicatie techniek. Hierbij staan computerbestanden die de dienst aanbiedt niet op één centrale plek. Kopieën van de bestanden worden geplaatst op verschillende plekken in het web, op zogenaamde replicaservers. Wanneer de gebruiker van de dienst een bestand opvraagt, verwijst het systeem naar een kopie op een nabijgelegen replicaserver. De computer van de gebruiker neemt dan contact op met die server en haalt het bestand daar op. Het downloaden gaat nu sneller dan zonder replicatie, omdat de replicaserver dicht bij de gebruiker in het web staat.

Om de prestaties hoog te houden moet het systeem de vertraging tussen gebruiker en replicaserver inschatten. Aan de hand van deze informatie neemt het systeem beslissingen over het creëren van kopieën van bestanden op de replicaservers. Deze servers worden vervolgens ingesteld voor gebruik door bepaalde groepen gebruikers. Michal Szymaniak presenteert in zijn proefschrift een aantal beslissingstechnieken die hiervoor bij grote systemen nodig zijn.

Systemen die replicatie gebruiken, heten web replica hosting systems. De techniek wordt vooral gebruikt voor databanken en systemen voor het delen van bestanden, YouTube is hier een voorbeeld van. Het onderzoek van Szymaniak richt zich op het internet, maar zijn bevindingen zijn ook bruikbaar voor andere grootschalige gespreide systemen.