Partij van de Arbeid

PvdA: Topsalarissen aanpakken

10-04-2007 03:11

De PvdA wil dat de enorme beloningen in de top van het bedrijfsleven worden aangepakt. Dat stelt de Tweede-Kamerfractie in reactie op het besluit van minister Bos van Financiën om geen toptarief voor bonussen in te voeren.

In een brief aan de Tweede Kamer heeft Wouter Bos aangegeven een extra belasting op de topinkomens af te wijzen. Hij vreest voor de concurrentiepositie van Nederland. Daarnaast is het volgens Bos lastig is de juiste doelgroep aan te passen. Wel ziet het kabinet een rol weggelegd voor de ondernemingsraden, die moeten kunnen adviseren over de topinkomens, en voor de commissarissen van de grote ondernemingen die toezicht dienen te houden op de beloningen.

De brief van Bos over de hoge beloningen van ondernemers had wat ons betreft meer ambitie mogen uistralen, stelt PvdA Tweede-Kamerlid Paul Tang.

De PvdA vindt dat het onderwerp tijdens het eerstvolgende overleg tussen werkgevers, kabinet en werknemers aan de orde moet komen. Het is volgens Tang tijd dat de werkgevers de buitensporig hoge slarissen aanpakken: De werkgevers moeten met de billen bloot.

Tang vindt bovendien dat het kabinet maatregelen ander de hand moet houden om de werkgevers onder druk te zetten.
Woensdag debatteert de Tweede kamer met minister Bos en staatssecretaris de jager over dit onderwerp. De PvdA wil dat ook minister Donner van Sociale Zaken hierbij aanwezig is.