Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176



|Datum         |
|10 april april|
|2007          |
|Nummer        |
|88            |

Uniek initiatief provincie Noord-Brabant
Ontwerpwedstrijd producten voor mensen met dementie

De provincie Noord-Brabant organiseert een ontwerpwedstrijd voor producten ter ontspanning van mensen met dementie.
Tijdens een bijeenkomst op het provinciehuis in 's-Hertogenbosch zijn hedenmiddag doelstellingen van de wedstrijd, de jury en de te winnen prijzen bekendgemaakt. Daarnaast is een speciale website www.vergeethenniet.nl online gegaan.


In Brabant hebben 30.000 mensen een ernstige vorm van dementie. Ontspanning in de huiselijke omgeving is vaak erg moeilijk terwijl zo'n 75% van alle dementerenden thuis woont. Vaak is wel een paar dagen opvang mogelijk in dagbesteding. Maar ook daar is het moeilijk ontspanning te krijgen. Mensen met dementie die door ontspanning rustiger worden maken het mogelijk dat mantelzorgers en verzorgenden zelf even kunnen ontspannen en minder belast worden.
De verwachting is dat het aantal mensen met dementie in Brabant, net als in de rest van Nederland de komende jaren sterk zal stijgen.

Gedeputeerde mw. B. Van Haaften:'Met deze wedstrijd willen wij op een positieve manier aandacht vragen voor de steeds groter wordende problematiek rond dementie. We willen iets doen dat kan helpen. Door mee te doen aan de wedstrijd brengen we studenten er toe om zich te verdiepen in die problematiek. Daarnaast hebben mantelzorgers en verzorgenden door hun grote praktijkervaring vaak erg goede ideeën en ook die dagen we hier mee uit om die uit te werken'.

Aan de wedstrijd kan worden deelgenomen door studenten van opleidingen voor verzorgenden, technisch/creatieve opleidingen, door werkenden in de zorg en mantelzorgers.

De te ontwerpen producten moeten kunnen worden gebruikt door mensen met dementie individueel (catagorie 1), of zijn gericht op interactie (categorie 2). Deze producten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt in kleinschalige woonvoorzieningen/dagopvang.
De producten moeten betaalbaar, innovatief en origineel zijn.
De inzendingen dienen te omvatten: een prototype van het product, een financiële onderbouwing van het idee, testresultaten bij de doelgroep, een plan van aanpak voor de toekomst/productie en een productadvertentie.

Voor beide categoriën is een prijs beschikbaar van E5000 en een subsidie van E12.500 om het idee uit te werken voor productie.

Tot 1 oktober 2007 kunnen producten worden ingezonden. Op 2 november 2007 vinden presentaties plaats en 9 november worden de winnaars bekendgemaakt. Voor 9 november is gekozen omdat dit samenvalt met de landelijke collecte van Alzheimer Nederland.

Gedeputeerde mw. B. van Haaften heeft hedenmiddag de jury geïnstalleerd:
Voorzitter van de jury is ondernemer en oud wnd. voorzitter van Provinciale Staten dhr. J. A.H. Melis. Daarnaast bestaat de jury uit: dhr. ir J. van Hoof, onderzoeker lectoraat vraaggestuurde zorg Hogeschool Utrecht; dhr. M. Blom, directeur Alzheimer Nederland, mw. W.J.C.M de Jong-Verspeek, lid Raad van Bestuur ZVOM/Welstaete, dhr. J.van der Weijde, manager Philips Medical Systems en dhr. S. van den Bijgaart, accountmanager Welzorg BV regio Brabant.