Provincie Limburg

Samen voor gezonde lucht Handreiking Luchtkwaliteit en Ruimtelijke Ordening

De Provincie Limburg maakt werk van luchtkwaliteit. Het is belangrijk om al in een vroeg stadium bij het opstellen van ruimtelijke plannen rekening te houden met de gevolgen van deze plannen op de luchtkwaliteit, omdat het wettelijk verplicht is te voldoen aan de grenswaarden voor luchtkwaliteit. Als dat niet gebeurt, dan loopt de samenleving het risico van geld- en tijdverlies, omdat plannen geen doorgang kunnen vinden. Efficiënt aanpakken is noodzaak, zonder onnodige procedures. Voor deze toets van ruimtelijke plannen aan de luchtkwaliteitnormen is in Limburg een handige en concreet direct toe te passen Handreiking gemaakt, met een gebiedsgerichte aanpak die rekening houdt met de verschillende omgevingsaspecten. Deze Handreiking Luchtkwaliteit en Ruimtelijke Ordening is bestemd voor gemeenten, planontwikkelaars en adviesbureaus. Het Platform Luchtkwaliteit Limburg heeft de handreiking uitgebracht. In het Platform werken gemeenten, Provincie Limburg, Milieufederatie Limburg, GGD, Rijkswaterstaat Directie Limburg en enkele landelijke partijen, waaronder het Ministerie van VROM, samen aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de provincie.

De afgelopen jaren zijn veel ruimtelijke plannen gesneuveld bij de rechter, omdat in het plan geen rekening was gehouden met de Europese grenswaarden voor luchtkwaliteit. Dit ging met name om de stoffen stikstofdioxide en fijn stof. Op veel plaatsen in Nederland was dit aanleiding voor de stelling Nederland gaat op slot.

De handreiking biedt nu een handig stappenschema aan de hand waarvan ruimtelijke plannen stapsgewijs kunnen worden doorlopen om te bezien of aan de gestelde grenswaarden voor luchtkwaliteit wordt voldaan. De Handreiking biedt kengetallen voor plannen waarbij op voorhand duidelijk is dat de luchtkwaliteit niet zal verslechteren, zo kunnen bijvoorbeeld maximaal 7 woningen worden gebouwd zonder dat de luchtkwaliteit aantoonbaar verslechterd. Ook kan bij straten met een beperkte verkeersintensiteit worden ingeschat dat geen overschrijding van de gestelde grenswaarden voor stikstofdioxide en fijn stof zal optreden. In overige gevallen is een uitgebreider onderzoek naar de luchtkwaliteit noodzakelijk. Voor de uitvoering van zon onderzoek geeft de handreiking ook aanwijzingen.

De handreiking is onderdeel van de algemene Handreiking Ruimtelijke Ontwikkeling Limburg 2007, die de Provincie Limburg op 19 december 2006 heeft vastgesteld.

De Handreiking Luchtkwaliteit en Ruimtelijke Ordening is te vinden op www.limburg.nl/milieu -> lucht

10-4-2007 14:56