Radboud Universiteit Nijmegen


Vier Rubiconsubsidies naar Nijmegen

Twee Nijmeegse onderzoekers kunnen met een Rubicon-subsidie buitenlandervaring opdoen en twee buitenlandse onderzoeksters komen met deze beurs naar Nijmegen. NWO heeft 31 van deze buitenlandbeurzen voor jonge onderzoekers uitgedeeld met een waarde van 1,8 miljoen euro.

De Rubicon-subsidie voor pas-gepromoveerden gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. De Rubicon-subsidie is bedoeld om pas-gepromoveerde onderzoekers meer onderzoekservaring op te laten doen. De Veni, Vidi, Vici-subsidies van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zijn bedoeld als vernieuwingsimpuls voor de wetenschap.

Over zee

Iman Schultz van het UMC St Radboud gaat met zijn beurs twee jaar naar Brigham and Women's Hospital behorend bij Harvard Medical School (VS). Hij onderzoekt hoe het eiwit Mitoferrine ijzer naar de juiste plek in de rode bloedcellen brengt. Rode bloedcellen transporteren zuurstof door ons hele lichaam. Om dit te kunnen doen hebben ze ijzer nodig.

Dick Thijssen van het UMC St Radboud onderzoekt hartfalen. Dat is een veel voorkomende en ernstige aandoening zonder effectieve behandeling. Thijssen zal aan de Liverpool John Moores University (GB) twee jaar de effecten analyseren van training, een pacemaker, en de combinatie van training en een pacemaker op een vaatvernauwer in het menselijk lichaam.

Op bezoek

Het Centre for Language Studies van de Radboud Universiteit en Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek krijgen een jaar lang bezoek van taalonderzoekster Brown van de University of Boston (VS). Zij zal onderzoeken hoe onze moedertaal het aanleren en gebruik van vreemde talen beïnvloedt.

Hersenonderzoekster Vidal Miranda van de Fyssen Foundation Paris (F) komt voor een jaar om te bekijken hoe, waar en hoe snel het visueel bewustworden gebeurt in onze hersenen. "Ik was je aan het zoeken, en opeens 'plop' zag ik je!" De onderzoekster de hypothese toetsen dat dit gebeurt op het moment dat verschillende hersengebieden met elkaar communiceren door het synchroniseren van neurale activiteit. Ze doet dit met behulp van moderne beeldvormingstechnieken en een visueel experiment

Persbericht NWO