Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

College-akkoord laat kansen liggen

Zaandam, 10 april 2007 - Het akkoord dat VVD, CDA, PvdA en GroenLinks hebben gesloten voor de nieuwe bestuursperiode van het College van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland, geeft geen krachtig antwoord op het probleem van de klimaatverandering. De Milieufederatie Noord-Holland is hierover teleurgesteld. Ook mist zij een voortvarende aanpak van de verrommeling van het landschap.

Het nieuwe collegeprogramma kondigt wel aan dat de verrommeling van het landschap wordt tegengegaan en dat rekening gehouden wordt met klimaat en leefomgeving, maar een duidelijke keuze voor een duurzame toekomst ontbreekt. De collegepartijen gaan volop inzetten op bouwen en ontwikkelen en de Milieufederatie vreest dat milieu en natuur dan het kind van de rekening worden. Concrete voornemens ontbreken vrijwel geheel in het programma. In plaats daarvan putten de partijen zich uit in even vage als brave voornemens als het streven naar intensivering van bebouwing, naar vermindering van de milieubelasting door de bloembollenteelt en naar klimaatneutraal bouwen. Afrekenbare doelstellingen worden niet genoemd.

De Milieufederatie Noord-Holland heeft ook kritiek op de halfhartige houding van het nieuwe college waar het gaat om weerstanden tegen veranderingen: alleen wanneer gevestigde belangen zich niet verzetten, wil men zich inzetten voor de doorwerking van Europees natuurbeschermingsbeleid en van waterbeheer.

De Milieufederatie Noord-Holland verwacht van het nieuwe provinciebestuur dat het verder gaat dan "krachtig in balans" te zijn, zoals het college van zichzelf zegt. De Milieufederatie verwacht een krachtige opmaat naar een duurzame samenleving. Oerkwaliteiten, zoals ruimte, stilte en nachtelijke duisternis, moeten bewaard worden. Karakteristieke Noordhollandse landschappen moeten beschermd worden. En er moet een klimaattoets komen die alle belangrijke ingrepen beoordeelt, èn zonodig tegenhoudt.

Voor meer informatie (