Ingezonden persbericht


10 april 2007

AWT adviseert over hoofdlijnen van beleid
Investeer in vrij onderzoek èn in sterke bedrijvigheid

Nederland moet de komende jaren vooral investeren in het vrije onderzoek aan universiteiten. Ook is het zaak gericht te investeren in sterke clusters van bedrijven. Volgens de Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technolo­gie­beleid (AWT) zijn dit twee stappen waar de nieuwe regering moet door­pakken. Vorige week kreeg minister Van der Hoeven (EZ) het AWT-advies Balanceren met beleid overhandigd, vandaag neemt minister Plasterk (OCW) het in ontvangst. De AWT brengt dit advies op eigen initiatief uit, voor een goede start van de nieuwe kabinetsperiode.

In dit advies geeft de AWT de hoofdlijnen aan voor het wetenschaps- en innovatie­beleid. De raad meent dat het coalitieakkoord veel perspectief biedt maar dat het aan­ge­scherpt en aangevuld kan worden. Joop Sistermans, voorzitter van de AWT: 'De regering zal op twee paarden moeten wedden: verstevigen van het brede funda­ment èn investeren in excellentie. Dus, versterk de eerste geldstroom voor uni­versi­teiten, zodat stabiliteit in onderzoek en ontwikkeling gegarandeerd is. Èn zet de sleutelgebiedenaanpak door. Trek daarin niet alleen meer geld uit voor onderzoek, maar onder­steun de hele innovatiecyclus.'

Breedte en focus
Goed kennisbeleid kent een balans tussen breedte en focus, zeker in een klein land als Nederland. Wij hebben specialisatie in economisch en weten­schappelijk opzicht nodig. We kunnen namelijk niet overal steengoed in zijn. Dat vereist een stevig en breed fundament. Maar ook excellentie op een aantal gebieden, om interessant te blijven als vestigingsplaats voor topwetenschappers en bedrijven.

Investeer in eerste geldstroom
Onderzoek moet rijpen. Investeringen dragen pas vrucht na jaren. Dat vergt finan­ciering en personeelsbeleid met een lange tijdshorizon. De afgelopen jaren heeft Nederland verzuimd op dit gebied te investeren. Er zijn enkel incidentele midde­len bijgekomen. Wanneer we het onderzoek zo door blijven financieren, zal het bestel uit balans raken. Willen we dat Nederland op onderzoeksgebied blijft uit­blinken, dan heeft de overheid een inhaalslag te maken. Joop Sistermans: 'De Kennis Investerings Agenda van het Innovatieplatform is hiervoor de ideale leidraad.'

Investeer in de sleutelgebieden
In de afgelopen periode hebben zich sleutelgebieden gevormd; clusters van bedrij­ven in de Creatieve industrie, Flowers & Food, High-tech Systemen en Materialen, Water, Chemie, en Pensioenen & Verzekeringen. De regering moet dit beleid nu doorzetten en verduurzamen. Meer middelen beschikbaar stellen, prioriteiten stellen en samenwerken - met bedrijven en kennisinstellingen - aan een gedeelde visie op de toekomst.

In totaal 10 aanbevelingen
In zijn advies doet de AWT nog meer aanbevelingen. Niet alleen aan de ministers van EZ en OCW, ook aan het Innovatieplatform en de andere ministers. Bijvoor­beeld: 'Zet Nederland op de kaart van de Europese onderzoeksruimte', 'Verbeter de doorstroming van kennis naar het MKB en naar de eigen departementen', 'Verbeter de sturing van kennisinstellingen' of 'Bevorder de mobiliteit van onderzoekers'.


---

Noten voor de redactie
Het advies Balanceren met beleid - Wetenschaps- en Innovatiebeleid op hoofdlijnen wordt op dinsdag 10 april om 16.45 uur aangeboden aan minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Op 21 maart heeft de AWT het al aangeboden aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

Het advies is, inclusief samenvatting, op onze website www.awt.nl te vinden. Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de waarnemend secretaris van de AWT, dr. Peter Baggen: tel. 070 - 311 09 29, e-mail secretariaat@awt.nl.

De Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) is een onaf­han­kelijke adviesraad voor regering en parlement. Onze adviezen gaan over het wetenschaps- en innovatiebeleid en zijn strategisch van aard. De leden van de AWT komen uit kennisinstellingen en het bedrijfsleven. Zij hebben zitting op persoonlijke titel.

Met vriendelijke groeten,

Sharita Peek
Projectassistent AWT
bereikbaar: maandag t/m donderdag

Adviesraad voor het Wetenschaps- en Technologiebeleid Javastraat 42
2585 AP DEN HAAG
tel. 070-3110938
fax: 070-3608992
e-mail: s.peek@awt.nl
website: www.awt.nl