SVR biedt alle gemeenten in Nederland haar deskundigheid aan

10.04.2007 / 16:52 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting vrije recreatie

Stichting vrije recreatie

http://www.svr.nl/

SVR biedt alle gemeenten in Nederland haar deskundigheid aan

Meerkerk, 10 april 2007 - Van de Nederlandse gemeenten wordt verwacht dat zij per 1 januari 2008 beschikken over een gemeentelijk kampeerbeleid. Dit is nodig omdat per die datum de Wet op de Openluchtrecreatie komt te vervallen. Uit kontakten met de ambtenaren die belast zijn met het aanpassen van de bestemmingsplannen blijkt dat dit proces nog lang niet overal goed op gang is gekomen. De Stichting Vrije Recreatie is daar ongerust over en vreest toestanden als in de jaren '70, waarin op het gebied van de kleinschalige recreatie willekeur en onduidelijkheid hoogtij vierden.

Teneinde dergelijke toestanden te voorkomen, heeft de SVR in een brief aan alle gemeenten in Nederland nog eens duidelijk uiteengezet wat kleinschalige recreatie precies inhoudt en wat de kenmerken zijn van die recreanten en van de ondernemers. De SVR beschikt als geen ander over specialistische kennis op dit gebied en stelt deze de gemeenten graag ter beschikking in onderstaande brief, die heden, 10 april 2007, werd verstuurd aan de Leden van de Raad, de Colleges van B & W en de ambtenaren die hiermee belast zijn.

Meerkerk, 10 april 2007
Onderwerp: De SVR biedt haar specifieke deskundigheid aan.

Geachte dames en/of heren,

Van u wordt verwacht dat u in de komende maanden een gemeentelijk kampeerbeleid formuleert. Dat moet vanaf 1 januari 2008 operationeel zijn. Dat is een moeilijke taak. Voornamelijk ook omdat 'HET' kamperen niet bestaat. De samenleving wordt steeds ingewikkelder en ook de kampeerwereld is in toenemende mate opgebouwd uit allerlei facetten en specialismen. De SVR heeft u al een aantal keren benaderd met informatie daarover 1) en, hoewel ook andere (en met name de commerciële) organisaties bepaalde kennis over deelgebieden van het kamperen niet kan worden ontzegd, beschikt de Stichting Vrije Recreatie, met haar bijna 40 jarige ervaring, over DE specialistische kennis bij uitstek op een heel belangrijk en ook bijzonder gebied: het kleinschalig kamperen bij boer en particulier.

De SVR stelt die specifieke kennis graag aan u ter beschikking. Hieronder treft u een paar kadertjes aan met wat voorinformatie. Meer weten? Assistentie gewenst?
Bel de SVR, 0183-352741 en vraag naar één van de adviseurs of mail naar info@svr.nl

Stichting VRIJE Recreatie
VRIJ is de mens
die in denken en doen
niet belemmerd wordt door overbodige regels en voorschriften en die noodzakelijke regels en voorschriften
niet als belemmerend ervaart..

Typische SVR recreanten:
zijn vooral 45-plussers en mensen met jonge kinderen. Zij zijn van allerlei komaf. SVR recreanten kiezen bewust voor kleinschaligheid, voor rust, voor ruimte en voor betaalbaarheid. Zij kiezen voor eenvoud voor wat betreft faciliteiten en voor kamperen in een agrarisch natuurlijke omgeving.
Zij voelen zich verbonden met hun 'mclub', de SVR, en waarderen het persoonlijke contact met de gastheer en gastvrouw.
Dit persoonlijk contact vloeit rechtstreeks voort uit de kleinschaligheid van het kamperen bij boer en particulier.

Typische SVR ondernemers:
zijn boeren en particulieren
met buitenruimte om hun bedrijf en/of woning, die weten hoe verantwoord met die buitenruimte om te gaan.
Het zijn vanouds de belangrijkste stoffeerders en onderhouders van het landschap. Beter dan wie ook weten zij milieu, natuur en recreatie duurzaam te integreren. Ze zijn sociaal, ook in hun tariefstelling en spelen een belangrijke rol op het gebied van natuur- en milieueducatie.
Velen van hen proberen om via het aanbieden van mogelijkheden voor kleinschalige recreatie hun onder druk staand inkomen aan te vullen.

Wilt u

- bezig met de moeilijke klus het bestemmingsplan buitengebied aan te passen - meer weten over


- wat moet worden verstaan onder 'kleinschaligheid',
- nut en betekenis van kleinschalige recreatie in uw gemeente,
- wat typische kleinschalige recreanten zijn (kadertje 2 is alleen maar een opstapje voor wat de SVR daarover allemaal weet),

- de sociaal economische kenmerken van de kleinschalige ondernemer (kadertje 3, alweer,is alleen maar een opstapje),

- de onmisbare rol van de agrarische sector als aankleder/stoffeerder en behouder van het landschap,

- hoe belangrijk en essentieel kleinschalige recreatie is voor duurzame ontwikkeling,
- hoe de kleinschalige ondernemer milieu-, natuur- en recreatiebelangen weet te combineren,

- goede oplossingen voor landschappelijke inpassing,
- hoe de verworvenheden van het vrijstellingsregime te handhaven in de aangepaste bestemmingsplannen,

- waar het, door de SVR bepleite, maximum van 25 kampeerplaatsen gemakkelijk gerealiseerd kan worden en waar niet,

- de brede maatschappelijke steun die bij veel gemeenten blijkt te bestaan voor verruiming tot 25 kampeermogelijkheden,

- hoe om te gaan met nieuwkomers in de sector,

- wat als 'noodzakelijk' kan worden beschouwd voor wat betreft regels en voorschriften voor de bedrijfsvoering en wat als 'overbodig' kan worden aangemerkt,
- de rol van de vrije markt als corrector voor ongewenste ontwikkelingen,
- het sociale gezicht van kleinschalig kamperen bij boer en particulier,
- de rol van de plaatselijke omstandigheden bij de invulling van het kleinschalig kampeerbeleid,

- waarom kleinschalig kamperen zo een belangrijke opvoedkundige betekenis heeft voor kinderen (en vaak ook nog voor volwassenen),

- waarom en in welke mate het exploiteren van een kleinschalige camping, boer en particulier helpt om het hoofd boven water te houden,

- hoe groot en divers de economische uitstraling is van een gezonde en optimaal functionerende kleinschalige recreatiesector naar andere bedrijfstakken in uw gemeente,
- waarom u, door ruimhartig om te gaan met kleinschalige recreatie, Franse toestanden kunt voorkomen, waaronder het leeglopen, verpauperen en verrommelen van het platteland
- enzovoorts, enzovoorts?

Of wilt u uw ontwerp bestemmingsplan op het punt van kleinschalige recreatie eens doornemen met één van DE deskundigen uit deze recreatieve sector?

Bel de SVR, 0183-352741 en vraag naar één van de adviseurs of stuur een e-mailtje met uw vragen naar info@svr.nl.


1) De SVR heeft u al een aantal keren benaderd met informatie. Wij noemen:
1 - de publicatie: Kamphorst, D.A., Kamphorst T.J. en Te Kloeze, J.W.: 'Beleid ten aanzien van kamperen bij de boer; een analyse van reacties van gemeenten op de intrekking van de Wet op de Openlucht- recreatie in Nederland in 2008'. Meerkerk, oktober 2005, 98 bldz.


2 - een tweetal brieven, aan u gestuurd respectievelijk op 30 maart 2006 en op 2 oktober 2006, met heel concrete voorstellen voor invulling van het kampeerbeleid voor zover het kleinschalige recreatie betreft.

//////////////////////////////////////////