Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 10-04-2007

Nummer: 14

Op 10 april 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Wijziging gemeenschappelijke regeling stadsregio
De burgemeester en het college hebben ingestemd met het zogeheten Wijzigingsbesluit instemmingsvereiste Rotterdam. Dit heeft betrekking op de RET, die zonder verandering van de juridische status niet kan meedingen naar aanbestedingen binnen het vervoersgebied. Ook heeft zij ingestemd met de Wijziging gemeenschappelijke regeling stadsregio Rotterdam. De stadsregio Rotterdam regelt een samenwerking tussen zestien gemeenten rond Rotterdam die onder meer gaat over verkeers- en vervoersbeleid, veiligheid, kleinschalige infrastructuur en locatietoewijzing binnen de regio. Door de wijziging wordt onder andere geregeld dat Capelle aan den IJssel een extra stem krijgt in de regioraad. De wijzigingen worden doorgevoerd wanneer de burgemeesters, colleges en gemeenteraden van betrokken gemeenten hebben ingestemd.

Voorstel tot het instemmen met het onderhandelaarsakkoord arbeidstijden brandweer Het college heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord arbeidstijden brandweer zoals is ontvangen van de VNG. Het belangrijkste onderdeel daarvan is een kortere werkweek voor brandweerlieden, overeenkomstig uitspraken van het Europese hof. (procedure: agenda gemeenteraad)

Inspraakverordening
Het college heeft een conceptraadsvoorstel en -raadsbesluit vastgesteld over het aanpassen van de Inspraakverordening. Deze moet aangepast worden aan gewijzigde wet- en regelgeving, onder andere de Awb en de gemeentewet. De modelverordening van de VNG is als uitgangspunt gebruikt. Daarbij wordt tevens de oude inspraakverordening ingetrokken.

Concepten programmabegroting en activiteitenbegroting 2008 stadsregio Rotterdam Het college heeft de concepten voor de programmabegroting en activiteitenbegroting voor de stadsregio Rotterdam in 2008 vastgesteld. In de programmabegroting staan de belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren voor de gemeenschappelijke regeling stadsregio Rotterdam. Ook worden hierin financiële afspraken vastgelegd. Alle deelnemende gemeenten mogen hierover hun mening geven. Dat geldt ook voor de activiteitenbegroting waarin de verschillende gezamenlijke activiteiten zijn vastgelegd. De concepten worden nu voorgelegd aan de gemeenteraad.

Tweede aanvraag wijziging monumentenvergunning restauratie rijksmonument Dorpsstraat 164 Voor de restauratie van het pand Dorpsstraat 164 is op 15 februari 2002 een monumentenvergunning verleend. Op 31 oktober 2006 besloot het college al positief op een aanvraag tot wijziging van deze vergunning. Voor nog twee monumentale wijzigingen omtrent stucwerk en voegwerk was opnieuw een besluit nodig. Op grond van artikel 14 en 14a van de Monumentenwet heeft het college het ontwerpbesluit genomen tot de tweede wijziging van de vergunning voor restauratie. Voorts zijn de conceptbrieven aan belanghebbenden vastgesteld en is besloten dat het anticiperen op de vergunningswijziging in de eerstkomende aandeelhoudersvergadering van RMDS 164 B.V. aan de orde zal worden gesteld.

Uitbreiding subsidie aan LinC voor professionele ondersteuning buurtcentra In 2006 hebben de buurtcentra aangegeven bij de politieke partijen dat zij behoefte hebben aan professionele ondersteuning van de vrijwilligers bij het organiseren van activiteiten en het opzetten van een goede organisatie- en beheerstructuur in de buurtcentra. De buurtcentra hebben zich verenigd in het Capels Overleg Buurtcentra. Afgelopen maanden is overleg gevoerd over hoe de ondersteuning plaats kan vinden. LinC heeft zich bereid gevonden de ondersteuning uit te voeren. Het college besloot de subsidie aan LinC voor 2007 aan te vullen met 103.670,- ten behoeve van de ondersteuning van de buurtcentra. Voor 2008 reserveerde het college geld.

Bestuursopdracht WMO-beleidsnotitie
De Wet Maatschappelijke Ondersteuning schrijft voor dat gemeenten een beleidsplan moeten maken voor een periode van vier jaren. In dat beleidsplan moet de gemeente aangeven op welke wijze de doelen van de Wmo worden bereikt. In de bestuursopdracht is geregeld hoe en door wie het opstellen van het beleidsplan zal worden aangepakt en wie daarvoor verantwoordelijk zijn. Het college heeft nu besloten de bestuursopdracht WMO-beleidsnotitie vast te stellen.

Eenmalige subsidie Stichting Bavo Europoort voor collectieve preventie GGZ Het college heeft besloten om eenmalig subsidie toe te kennen aan Stichting Bavo Europoort voor het product collectieve preventie GGZ. Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn taken vanuit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld voor diverse producten, waaronder collectieve preventie GGZ. Deze wordt in de regio uitgevoerd door Stichting Bavo Europoort, die hiervoor subsidie voor 2007 krijgt toegekend.

Eenmalige subsidie de Zellingen voor diensten met wonen en zorg. Het college heeft besloten eenmalige subsidie toe te kennen aan Stichting zorgbeheer de Zellingen voor diensten met wonen en zorg. Door de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zijn taken vanuit de AWBZ overgeheveld naar de Wmo. De gemeente is door de invoering van de Wmo zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Het Rijk heeft hiervoor geld beschikbaar gesteld, onder meer voor diensten met wonen en zorg. Dit product wordt binnen de gemeente uitgevoerd door Stichting Zorgbeheer de Zellingen, die hiervoor subsidie krijgt.

Deelname Capelle aan den IJssel aan Regionaal Urgentie Instituut Het college heeft besloten urgentieverlening niet over te dragen aan het Regionaal Urgentie Instituut waarbij tot op heden alleen Maassluis, Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam zijn aangesloten. Dit betekent dat de intake voor urgentieaanvragen voorlopig in handen van de afdeling Publiekszaken van de gemeente blijft.

Verlenen van vrijstelling bestemmingsplan Hoofdweg 1998 aan Highway Estate, Hoofdweg 48 Het college heeft besloten om aan Highway Estate, Hoofdweg 48 te Capelle aan den IJssel vrijstelling te verlenen op grond van artikel 5 lid 7 onder d van de bestemmingsplanbepalingen van het bestemmingsplan Hoofdweg 1998. De aanvrager wil op dit adres een showroom realiseren ten behoeve van de verkoop van quads.

Overeenkomst Infostop
Het college heeft besloten een (nieuwe) overeenkomst met Infostop BV aan te gaan, betreffende de exploitatie van een Infostopzuil nabij Rivium.

Vrijstelling Winkeltijdenwet wijk Oostgaarde
Het college heeft besloten de wijk Oostgaarde vrijstelling te verlenen op zondag 23 december van 12.00 uur tot 17.00 uur.

Eindrapportage 2006 DCMR Milieudienst Rijnmond
Het college heeft kennisgenomen van de eindrapportage 2006 van de DCMR. In het verslag staan toelichtingen op de bijvoorbeeld de vergunningverlening en de handhaving. Uit het klanttevredenheidsonderzoek blijkt dat de deelnemers aan de regeling, waaronder Capelle, tevreden zijn met de dienstverlening. Het werkplan is conform het begrote budget uitgevoerd.

Vertegenwoordiging gemeente in Vereniging van Eigenaren 'De Mient' De gemeente heeft door de aankoop van het pand Mient 24 in 2005 een appartementsrecht verkregen in het pand Mient 22-24. De burgemeester gaf wethouder Micle Jaliens voor de raadsperiode 2006-2010 de opdracht de gemeente te vertegenwoordigen in de Vereniging van Eigenaren. Het college heeft kennis genomen van dit besluit.

Mandaat afdelingshoofd Sociale Zaken en ondermandatering Het college besloot zijn bevoegdheid tot de uitvoering en toepassing van de voorschriften zoals opgenomen in de Wet inburgering nieuwkomers te mandateren aan het hoofd Sociale Zaken en daarvoor ondermandaat te verlenen aan het unithoofd en de werkplanner/beslisser.

Fietsregeling 2007
Het college stelde na instemming door het Georganiseerd Overleg (GO) de nieuwe Fietsregeling vast.


---


Gemeente Capelle a/d IJssel