Vereniging Nederlandse Gemeenten

Jeugd in het Centrum

10.04.2007

Op 10 april 2007 brengt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) haar visie in op de Centra voor Jeugd en Gezin tijdens de start van Jeugdpoort, een nieuw platform voor de Jeugd. De Maatschappelijk Ondernemers Groep (MOgroep), Geestelijke Gezondheidszorg Nederland (GGZ) en de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) hebben het initiatief genomen voor dit ontmoetings - en discussieplatform.

De heer Bart Eigeman, wethouder in s Hertogenbosch, zal namens de VNG het visiedocument Jeugd in het Centrum overhandigen aan de heer André Rouvoet, Minister van Jeugd en Gezin. In dit document formuleert de VNG de uitgangspunten en doelstellingen waar de nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin aan moeten voldoen. De VNG houdt daarbij rekening met scenarios op korte én lange termijn.

De VNG streeft naar een herkenbare voorziening voor alle burgers, met een uniforme uitstraling. Elke gemeente dient in ieder geval over een frontoffice te beschikken, met (tenminste) één fysiek loket, telefoonnummer en e-mailadres. Indien een gemeente te klein is, kan samenwerking gezocht worden bij omliggende gemeenten.

Uitgangspunten voor een CJG zijn volgens de VNG: één kind, één plan, één gebundelde uitvoering, één bestuurslaag, één financieringsstroom en één wettelijk kader. Problemen in een gezin moeten gezien worden als één situatie, waarvoor een geïntegreerd plan van aanpak wordt opgesteld. Het CJG werkt daarvoor samen met het indicatiestellende Bureau Jeugdzorg. De medewerkers bij het frontoffice kunnen doorverwijzen naar andere hulpverleningsinstanties. Tevens dient het CJG een meldpunt te zijn voor instellingen als scholen, kinderopvang en maatschappelijk werk.

Den Haag, 10 april 2007