Provincie Gelderland

PERSBERICHT
Ga naar de internetsite van de provincie Gelderland

Nr.2007-202

Arnhem,10 april 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 10 APRIL 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Reglementen op waterschappen moeten worden aangepast (C1) Eind 2007 treedt de nieuwe Waterschapswet hoogstwaarschijnlijk in werking. Dit betekent dat de reglementen voor de waterschappen moeten worden aangepast. Gedeputeerde Staten hebben daarom standpunten vastgesteld voor de waterschappen Veluwe en Rijn en IJssel, die ook het uitgangspunt zijn voor het opstellen van hun reglement. De belangrijkste uitgangspunten voor het Waterschap Veluwe zijn dat het algemeen bestuur uit 26 leden bestaat en het aantal geborgde zetels 7 is met als verdeling 3 voor agrariërs, 1 voor natuurterreinen en 3 voor bedrijven. Het LTO-Noord benoemt de agrariërs en er worden geen kiesdistricten ingesteld. Voor het Waterschap Rijn en IJssel zijn de belangrijkste uitgangspunten dat het algemeen bestuur uit 30 leden bestaat, het aantal geborgde zetels 8 is met als verdeling 3 voor agrariërs, 2 voor natuurterreinen en 3 voor bedrijven. Ook hier benoemt LTO-Noord de agrariërs en worden er geen kiesdistricten ingesteld. Volgens planning gaan de ontwerp-reglementen in september 2007 de inspraak in.

Fietsrouteplanner voor heel Gelderland (C3) Gedeputeerde Staten geven de Fietsersbond opdracht een fietsrouteplanner te ontwikkelen voor heel Gelderland. Met de fietsrouteplanner kan de fietser een route plannen op basis van alle fietsverbindingen. Ook wordt het fietsgebruik hiermee gestimuleerd en wordt de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van andere vervoermiddelen versterkt. Dit sluit aan bij de doelstelling van de provincie. De gebruiker van de fietsrouteplanner kan een route van deur tot deur opvragen. Ook is het mogelijk voorkeuren mee te geven. Bijvoorbeeld voor een route die veel door de natuur gaat, over glad asfalt of langs autoluwe wegen. Ook kan gekozen worden voor de snelste of kortste route. Hierdoor kan ook een sociaal veilige route gekozen worden. De planner is geschikt voor zowel recreatieve fietsers alsook fietsers van en naar bijvoorbeeld een station. Als de route is aangemaakt, produceert de planner direct een goede routebeschrijving en een helder kaartje. Wie geen zin heeft in papier onderweg, kan de route uploaden naar een GPS-ontvanger op het stuur. De planner wordt in 2007 ontwikkeld en zal daarna regelmatig geüpdatet worden met nieuwe gegevens. De totale kosten bedragen ¤ 97.300,=.

Sterke daling ziekteverzuim provincie (C4) De provincie Gelderland is afgelopen jaar zeer succesvol geweest in het terugbrengen van het ziekteverzuim. Dit blijkt uit het door GS vastgestelde sociaal jaarverslag 2006. Het ziekteverzuim bij de provincie is sinds 2005 (verzuim 5.6%) spectaculair gedaald met 19,5% zodat het verzuim in 2006 op 4,5% is vastgesteld. Redenen voor deze daling is de extra aandacht vanuit de organisatie voor terugdringing verzuim en het besef dat ziekteverzuim een gezamenlijke verantwoordelijkheid is voor zowel werkgever als werknemer (Wet Poortwachter). Een van de uitgangspunten bij deze wet is ook dat vooral gekeken wordt wat een medewerker nog wel kan. Daarnaast is meer accent gelegd op preventieve maatregelen om te voorkomen dat mensen uitvallen. Meer informatie over arbeidsomstandigheden, personeelsbeleid e.d. bij de provincie Gelderland zijn terug te vinden in het sociaal jaarverslag 2006 van de provincie dat eind april ook in te zien is op de provinciale site www.gelderland.nl.

REIGO NOORDWEST-VELUWE
GS leggen accent op verdere uitvoering Veluwe 2010 (C8) Gedeputeerde Staten stellen in de jaarlijkse voortgangsrapportage Veluwe 2010 vast dat in 2006 op essentiële onderdelen constructieve stappen zijn gezet om in de periode 2007-2014 slagvaardig verder te gaan met de uitvoering van het Veluwe 2010-beleid. Uit de Tussenevaluatie in 2006 bleek dat het beleidsplan Veluwe 2010 is aangeslagen en goed is ingebed en dat er veel aansprekende resultaten zijn behaald. Tevens blijkt dat de grootste uitvoeringsinspanning voor Veluwe 2010 nog moet komen met een piek in de periode 2007-2013. (zie ook apart persbericht)

REGIO DE VALLEI
Aansluiting A12 met station Veenendaal-De Klomp (C5) Gedeputeerde Staten verlenen ¤ 1,4 miljoen subsidie aan de provincie Utrecht om een volledige aansluiting van de rondweg Veenendaal-Oost op de A12 te realiseren. Hiermee wordt de bereikbaarheid van het station Veenendaal-De Klomp verbeterd, wat goed nieuws is voor de in de buurt gelegen woon- en bedrijvenlocaties, het openbaar vervoer wordt gestimuleerd en het gebied tussen Veenendaal en Ede krijgt een betere ontsluiting. Ook het fietsverkeer profiteert door het aanleggen van een fietstunnel bij deze aansluiting.

REGIO RIVIERENLAND
Vaststellen geluidbelasting woningen park Lingemeer (C10) Gedeputeerde Staten hebben op verzoek van B&W van de gemeente Buren besloten om een hogere geluidswaarde vast te stellen voor het concept-voorontwerpbestemmingsplan Lingemeer. Het besluit is genomen op basis van een toetsing aan de Wet geluidhinder. En heeft geen betrekking op andere afwegingen die in het kader van ruimtelijke ordening kunnen worden gemaakt. Het park Lingemeer heeft momenteel de bestemming 'recreatieterrein'. De woningen liggen in de zone van de Rijksweg A15. De geluidbelasting aan de gevel van een aantal woningen veroorzaakt door de Rijksweg A15 is hoger dan de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A). Gedeputeerde Staten kunnen in een dergelijke situatie ontheffing verlenen, maar de maximale geluidbelasting aan de gevel van desbetreffende woningen kan niet hoger zijn dan 55 dB(A). Op basis van akoestische berekeningen kan vastgesteld worden dat de geluidbelasting niet boven deze waarde gaat. Het vaststellen van de hogere waarde betekent niet dat het concept-voorontwerpbestemmingsplan Park Lingemeer ook in planologisch opzicht aanvaardbaar is. Er zal nog steeds een afzonderlijke planologische beoordeling moeten plaatsvinden.