Gemeente Leeuwarden

ChristenUnie ChristenUnie

ChristenUnie: vervuilende vrachtwagens weren uit stad

Bron: ChristenUnie Leeuwarden (10-04-2007) Schriftelijke vragen van de ChristenUniefractie Leeuwarden aan het college van burgemeester en wethouders als bedoeld in art. 41 van het reglement van orde voor de vergadering van de raad der gemeente Leeuwarden.
Leeuwarden, 10 april 2007

Geacht college,

Het milieu is iets wat iedereen aangaat en het gesprek over de toestand van onze aarde wordt steeds breder gevoerd. In Leeuwarden zijn wij reeds voortvarend bezig met allerlei projecten en initiatieven op milieugebied, dat veelal door de ChristenUniefractie gesteund wordt.
Een van de projecten die volgens ons zeker ook door Leeuwarden met beide handen aangegrepen zou moeten worden is het weren van vervuilende vrachtwagens uit onze mooie binnenstad. Vanaf 1 juli a.s. worden de eerste milieuzones ingesteld in enkele grote steden in Nederland, zo is ons ter ore gekomen. Vanaf deze datum worden alleen schonere vrachtwagens en vrachtwagens met roetfilter nog toegelaten. Meerdere grotere steden in Nederland hebben hieromtrent een convenant ondertekend. De ChristenUniefractie zou het een goede zaak vinden wanneer Leeuwarden dit convenant ook ondertekend of initiatieven neemt hieromtrent.

Wij hebben hierover dan ook de volgende vragen.


1. Is het college bekend met bovengenoemd convenant en maatregel?
2. Deelt het college de mening met de ChristenUniefractie dat door deze maatregel luchtverontreiniging en geluidshinder (nog meer) worden beperkt?

3. Zo ja, is het college bereid dit convenant mede te ondertekenen of initiatief te nemen dit te ondertekenen en zo nee, welke redenen heeft u hier dan voor?

4. Deelt het college de mening dat Leeuwarden, met haar actieve beleid op gebied van duurzaamheid en milieu, dit convenant dient te ondertekenen en daarnaast bij dit soort projecten en initiatieven eerder (als voorloper, dus als een van de eersten) dient aan te haken?

Wij zien de beantwoording van bovenstaande vragen graag tegemoet, namens de ChristenUniefractie Leeuwarden,

Arco van Daalen.