Postbank

Particuliere Beleggers hielden terecht vertrouwen na koersval Postbank BeleggersBarometer in maart van 158 naar 144 06 april 2007
Amsterdam, 6 april 2007 - Particuliere beleggers in ons land zijn duidelijk behoudender geworden door de koersval van eind februari/begin maart. Dat blijkt uit de in maart gemeten daling van de Postbank BeleggersBarometer van 158 naar 144. De score is duidelijk lager dan de stand van februari 2007. Toch was er vertrouwen onder beleggers. En terecht, gezien het herstel van de AEX sinds de dip. Tweederde van de ondervraagde beleggers liet weten de komende drie maanden een verbeterende economie te voorzien. Voor dezelfde periode zijn de verwachtingen ook nog steeds positief ten aanzien van de AEX. En 61% rekent voor de komende drie maanden op een stijging van de waarde van de eigen portefeuille. Uit de antwoorden op de vraag welke (mogelijke) gebeurtenissen in de wereld de grootste bedreiging zijn voor de beurskoersen, blijkt dat beleggers een nieuwe terreuraanslag als grootste bedreiging ervaren. Op de tweede plaats volgt inflatie en/of een stijgende rente.
Beleggersbarometer
De beursval van eind februari/begin maart heeft uiteraard duidelijk invloed gehad op de waardeontwikkeling van de portefeuilles. Het aandeel beleggers dat de waarde van de eigen portefeuille over de afgelopen drie maanden heeft zien dalen is in maart opgelopen van 4% naar 22%. Ook is de verwachting over de ontwikkeling van de AEX gedaald. Toch voorziet nog altijd 64% van de particuliere beleggers in de komende drie maanden een stijgende AEX. Verreweg de grootste groep is dus ondanks de koersval nog steeds positief. Hoewel gedaald, is het sentiment over de economie positiever dan over de beurs. Het Postbank Economisch Bureau gaat nog altijd uit van een gezonde Economische groei van 2,8% voor 2007, ondanks de tijdelijke aandelendip. Beleggers willen minder risico
Iets meer dan de helft (59%) van de Nederlandse particuliere beleggers denkt de komende drie maanden zeker of waarschijnlijk geld over te houden om mee te sparen, te beleggen of extra te besteden na de maandelijkse uitgaven. In totaal gaat 64% van bovengenoemde beleggers die geld overhouden tenminste ook een deel van het overgebleven geld beleggen. Dat is 38% (64% van 59%) van alle Nederlandse particuliere beleggers. Daarbij is opvallend dat beduidend minder beleggers, 27% (was 36%) het een goede tijd vinden voor risicovolle sectoren. Het is zelfs voor de derde maand op rij dat het animo daalt om risicovol te beleggen. Het aandeel beleggers dat het een slechte tijd vindt om te beleggen in risicovolle sectoren is gestegen en staat nu op 24% (was 16%). Beleggers zijn dus behoudender.
Beperkte interesse in Groenfondsen
Aan de beleggers is ook een aantal vragen gesteld over zogenaamde Groenfondsen. Van de ondervraagden geeft 85% aan wel eens iets gehoord, gezien of gelezen te hebben over Groenfondsen. Ondanks alle aandacht voor het milieu geeft ruim de helft echter aan niet geïnteresseerd te zijn in Groenfondsen en doet 8% aan 'groen beleggen'. Dat gebeurt zowel om fiscale als milieuoverwegingen. Nieuwe terreuraanslag grootste bedreiging
Deze maand is aan particuliere beleggers gevraagd welke (mogelijke) gebeurtenissen in de wereld volgens hen de grootste bedreiging en welke gebeurtenissen het meest positief zouden zijn voor de beurskoersen. Uit de antwoorden blijkt dat men een nieuwe terreuraanslag als grootste bedreiging ervaart (24%) en op de tweede plaats inflatie en/of een stijgende rente (19%). Daarna worden genoemd een inval van de VS in Iran (14%), een terugval van de Amerikaanse economie/beurs (eveneens 14%) en een stijgende olieprijs (12%). De beleggingsstrategen van de Postbank merken daarbij op dat een terreuraanslag wel direct effect heeft op de financiële markten maar dat de ervaring leert dat markten na een aanslag (Madrid, Londen) relatief snel herstellen. Het gevaar van een oplopende rente/inflatie of een duidelijk verzwakkende Amerikaanse economie is in de praktijk ingrijpender. Al lijkt de kans daarop gering. Opvallend is verder wel dat slechts 3,3% van de beleggers `de Chinese economie als grootste bedreiging ziet. Dit ondanks de recente beursdip in China. Aan de andere kant denken particuliere beleggers dat een dalende werkloosheid in Europa en de Verenigde Staten de meest positieve invloed heeft op de aandelenkoersen. Een stabiele of afnemende inflatie en terugtrekking uit Irak worden als resp. tweede en derde positieve invloed mogelijkheid genoemd. Het Postbank Economisch Bureau maakt hierbij de kanttekening dat dalende werkloosheid kan leiden tot oplopende spanningen op de arbeidsmarkt. Hogere lonen kunnen de winsten en dus ook de koersen weer onder druk zetten.

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg. De Postbank BeleggersBarometer wordt samengesteld op basis van een representatieve steekproef (telefonisch en via internet) onder circa 400 Nederlandse beleggers. Iedere week vindt een steekproef plaats, iedere maand worden andere beleggers ondervraagd om paneleffecten te voorkomen.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Millward Brown, lid van MOA.
De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde 0, wat staat voor heel pessimistisch; bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch.