Gemeente Breda

Handhavingsactie aan Haagweg en Haagdijk

Bij een controle van panden aan de Haagdijk en Haagweg is vandaag een hennepkwekerij aangetroffen en ontruimd. Ook is op twee plaatsen een hoeveelheid drugs in beslag genomen en zijn twee personen aangehouden. Dat zijn de belangrijkste resultaten van een handhavingsactie die de gemeente Breda vandaag samen met politie, justitie en Belastingdienst heeft gehouden aan de Haagweg en Haagdijk.

Daarnaast namen de Voedsel- en Warenautoriteit, de Vreemdelingenpolitie, de Arbeidsinspectie en het Courageteam - speciaal voor drugsgerelateerde zaken - deel aan de actie. De actie vloeit voort uit het Vrijplaatsenbeleid van de gemeente Breda.

Vorig jaar heeft de gemeente een convenant gesloten met het Openbaar Ministerie, de

Belastingdienst en de politie over de aanpak van vrijplaatsen.

Resultaten handhavingsactie

Bij de actie aan de Haagdijk en Haagweg zijn vanmiddag 16 panden bezocht. In totaal gingen er 56 mensen op pad voor de controles. Het betrof een aantal growshops, kadoshops, belwinkels, een coffeeshop, en enkele winkelpanden. In één van de panden is een volledig ingerichte hennepkwekerij ontruimd. Hennepplanten werden niet aangetroffen. In totaal zijn twee personen aangehouden. Beide aanhoudingen houden verband met drugs. In een kadoshop is een hoeveelheid hasj aangetroffen van 500 gram. Op een andere plaats is een hoeveelheid wiet in beslag genomen.

Vrijplaatsenbeleid

Vanaf februari tot april 2006 heeft de gemeente een uitgebreide inventarisatie gemaakt van de knelpunten en prioriteiten op het gebied van vrijplaatsen. Conclusie is dat er een specifieke en integrale aanpak nodig is voor de verschillende vrijplaatsen. Zaken als brandveiligheid, bouwregels, inkomensfraude, hennepplantages, prostitutie en huurachterstanden worden hierbij betrokken.

De gemeente heeft het vrijplaatsenbeleid ontwikkeld om het leef- en woonklimaat in de stad te verbeteren. Vrijplaatsen zijn groepen van personen en of locaties waar de overheid nog niet effectief heeft kunnen of willen optreden als het gaat om het handhaven van regels en wetten. Breda vindt het maatschappelijk niet aanvaardbaar dat bewoners van deze plekken anders met de uitvoering van regels worden benaderd dan anderen.

Breda, 10 april 2007