Toegenomen private belangstelling voor deelname in Zuidas

10.04.2007 / 18:24 / Rubriek: Economie / Organisatie: Projectbureau zuidas

Projectbureau zuidas

Persbericht Amsterdam 10 april 2007

Toegenomen private belangstelling voor deelname in Zuidas onderneming

Voor de toekomstige veiling van de aandelen van de Zuidas onderneming zijn acht marktpartijen gepreselecteerd. Het gaat om (in alfabetische volgorde): ABN AMRO Bank, Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), Fortis Bank, HBOS (Bank of Scotland), ING Real Estate, NV luchthaven Schiphol, Rabobank en Stichting Pensioenfonds ABP. De geselecteerde private partijen kunnen eind 2007 inschrijven op in totaal 60 % van de aandelen van de Zuidas onderneming in oprichting. De directie en de Raad van Commissarissen van Amsterdam Zuidas i.o. zijn verheugd over de toegenomen (internationale) belangstelling voor participatie in Amsterdam Zuidas en het toegenomen aantal partijen die zich primair op vastgoed toeleggen.

De acht partijen reageerden op de
Selectieleidraad Zuidas, die op 8 en 9 februari 2007 werd aangekondigd in landelijke en Europese media. De inschrijvingstermijn sloot op 22 maart jl. In deze Selectieleidraad zijn, naast formele vereisten en financiële soliditeit van de inschrijvers, vooral aantoonbare kennis en ervaring gevraagd op het gebied van management en financiering van vastgoedontwikkeling en infrastructuurrealisatie. Ook kennis van en ervaring met Publiek Private Samenwerking (PPS) met overheidspartijen is een vereiste. In augustus 2005 waren reeds vijf private partijen geselecteerd, te weten ABN AMRO, BNG, Fortis, ING Real Estate en Rabobank voor deelname aan een Zuidas onderneming. Gezamenlijk hebben zij gewerkt aan een optimalisering van de plannen. De wijzigingen in de oorspronkelijke scope en projectopzet waren van dien aard dat een nieuwe Europese selectieprocedure noodzakelijk werd. Deze wijzigingen hebben in hoofdzaak betrekking op:
1) de private vastgoedontwikkeling van het stationsgebied;
2) de gemeentelijke inbreng in de Zuidas Onderneming van de gronden direct naast de tunnels (de zogenaamde flanken);
3) een
regeling voor het geval de door de publieke en private partijen aan de Zuidas onderneming ter beschikking gestelde middelen, onvoldoende blijken te zijn om het project te voltooien.
De geselecteerde partijen
kunnen op basis van het na de zomer uit te brengen prospectus, eind 2007 een bod doen op de aandelen van de Zuidas onderneming. Na een succesvolle veiling van de aandelen gaat de onderneming Amsterdam Zuidas begin 2008 definitief van start. 60% van de onderneming en dus ook het projectrisico zal door middel van een veiling procedure onder de geselecteerde partijen worden verdeeld.
De opdracht van Amsterdam Zuidas is de realisering van een nieuw stedelijk centrum waarbij de hoofdinfrastructuur volgens het zogenaamde Dokmodel wordt aangelegd. Dit Dokmodel houdt in dat de bestaande infrastructuur uitgebreid en over een lengte van
1.200 meter verdiept in tunnels wordt aangelegd. De onderneming ontwikkelt in het Zuidas gebied bouwrijpe kavels, stedelijke infrastructuur en openbare ruimte. De onderneming zal inkomsten genereren door (onder meer) de uitgifte van bouwrijpe kavels.

Zuidas groeit uit tot een nieuw stedelijk centrum van Amsterdam. Het totale vastgoedprogramma bedraagt circa 2,5 miljoen m ]]] bvo,waarvan 43% kantoor, 42% woningen en 15% voorzieningen, commercieel en niet commercieel. De eerste woningen zijn vorig jaar september opgeleverd. In totaal worden ruim 8.000 woningen gerealiseerd in de Zuidas. Vanaf 1997 is circa 450.000 m ]]] kantoor gerealiseerd of in voorbereiding. In 2006 is ruim 102.000 m ]]] bvo kantoorruimte verhuurd. De opname in de markt bestaat voor ongeveer de helft uit Nederlandse bedrijven. Toenemende internationale belangstelling, blijkt door een overheersend aandeel buitenlandse bedrijven in gebouwen zoals het WTC, vooral uit de Verenigde Staten, Japan, India en het Verenigd Koninkrijk.