Gemeente Zaanstad

29-03-2007

De aanleg van de Zuidelijke Randweg is begonnen. Dinsdag 3 april vindt de officiële start plaats samen met de partners die de weg mogelijk maken: Stadsregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Ministerie van Economische Zaken en de ontwikkelaars op HoogTij.

Om voor bedrijven aantrekkelijk te zijn en te blijven is een goede bereikbaarheid onontbeerlijk. De Zuidelijke Randweg vergroot de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen langs het Noordzeekanaal en biedt straks een goede interregionale verbinding, tussen de A8 en A9. Dit maakt Zaanstad aantrekkelijker als vestigingsplaats. De totale kosten voor de aanleg van de weg zijn 63,5 miljoen euro. In totaal kreeg Zaanstad 43,1 miljoen subsidie: 17,1 miljoen euro van de Stadsregio Amsterdam, 15 miljoen euro van de Provincie Noord-Holland, 7 miljoen euro van de ontwikkelaars Hoogtij en 4 miljoen euro van het Ministerie van Economische Zaken.

Het programma voor de officiële start
16.30 - 17.00 uur Inloop
17.00 - 17.15 uur Eerste handeling door Stadregio Amsterdam, Provincie Noord-Holland, Ministerie van Economische Zaken, ontwikkelaars HoogTij en gemeente Zaanstad
17.15 - 17.25 uur Kort interview met de vertegenwoordigers van de partners
17.25 - 17.30 uur Slotwoord door Hans Luiten, wethouder Economische Zaken
17.30 - 18.30 uur Aperitief

Locatie
U kunt uw auto parkeren op het parkeerterrrein van de Hornbach, Symon Spiersweg 6, Zaandam. De handeling vindt plaats vlak naast het parkeerterrein, de plek waar uiteindelijk straks de Zuidelijke Randweg ligt; daar wordt als eerste gewerkt aan de Zuidelijke Randweg.

Ontwerp mee
Eind 2008 is de weg klaar. Dan ligt er ook een fietstunnel ter hoogte van de kruising Provincialeweg/Den Uylweg. Deze tunnel geeft fietsers straks een veilige onderdoorgang langs een bijzondere tunnelwand. De gemeente Zaanstad heeft kunstenaarscollectief Stichting Gedachtegoederen namelijk de opdracht gegeven om de tunnelwand `aan te kleden'. Dit gebeurt door de wand te bekleden met tegels in 14 verschillende kleuren. Met deze tegels kunnen alle mogelijke landschappen, figuren en patronen gemaakt worden. Alle inwoners krijgen tot 30 juni 2007 de kans om mee te denken over een afbeelding op de tunnelwand. Ontwerpen kan via www.pixelpoort.nl. Daarnaast organiseren de kunstenaars een aantal ontwerpworkshops. Na 30 juni zal een team van Gedachtegoederen een selectie maken uit alle inzendingen en dit samenbrengen tot één ontwerp voor de tunnelwand.