LEI

Persbericht, 10 april 2007

`Zwaarlijvigen: de leprozen van deze tijd?'

DE OBESOGENE SAMENLEVING Maatschappelijke perspectieven op overgewicht

In de essaybundel De obesogene samenleving bieden 23 auteurs nieuwe aanknopingspunten voor de aanpak van obesitas. De invalshoek van de bundel is uniek, omdat de overwichtproblematiek nu eens niet vanuit een medisch of voedingskundig perspectief wordt bekeken, maar vanuit een maatschappelijke en culturele context. De auteurs gaan onder meer in op de verschillen in eetcultuur tussen `lagere' en `hogere' klassen, de verkapte moraal van het slankheidideaal, de invloed van voedingsreclame op kinderen en de ambities van het Convenant Overgewicht.

Tegenwoordig leven we in een obesogene omgeving: een omgeving die ruim baan geeft aan dikmakend gedrag, waarin de ongezonde keuze vaak de makkelijkste keuze is.
In het debat over overgewicht worden allerlei voorstellen gedaan die het tij moeten keren. Bekende voorbeelden zijn de vettaks, een verbod op frisdrankautomaten op scholen of meer consumentenvoorlichting. Omdat er weinig kennis is van achterliggende maatschappelijke processen, is onbekend of dergelijke maatregelen ook zinvol zijn.

In de essaybundel De obesogene samenleving wordt op toegankelijke wijze het overgewichtprobleem benaderd vanuit een sociaalwetenschappelijke en sociaalculturele invalshoek. De bedoeling hiervan is meer inzicht te krijgen in de maatschappelijke krachten en tegenkrachten die een rol spelen. Daarnaast worden nieuwe eisen voor het overheidsbeleid geformuleerd.
De auteurs behandelen het probleem vanuit verschillende disciplines, uiteenlopend van filosofie en ethiek tot bestuurskunde en communicatiewetenschap. Zo stelt filosoof Hub Zwart dat er een eeuwenlange cultuurstrijd bestaat tussen het slanke, op zelfbeheersing gerichte, lichaam van de maatschappelijke elite en de `vrolijke mateloosheid' van het volkse lichaam. Volgens ethicus Inez de Beaufort worden zwaarlijvigen vaak bestempeld als mensen met een zwak karakter en weinig zelfbeheersing. Ze dreigen daarmee de leprozen van deze tijd te worden.

De obesogene samenleving is een aanrader voor beleidsmakers en andere professionals die zich met overgewicht en obesitas bezig houden.

Met bijdragen van: Inez de Beaufort, Marleen Bekker, Petra Berkhout, Johannes Brug, Moniek Buijzen, Hans Dagevos, Jan-Kees Helderman, Kees de Hoog , Anita Jansen, Ronald Jeurissen, Han Kemper, Maria Koelen, Alkeline van Lenning, Geert Munnichs, Johan P. Mackenbach, Alberic Pater, Pieter Pekelharing, Albert-Jan Roskam, Erik Ruland, Jaap Seidell, Iris Wallenburg, Marieke Werrij, Hub Zwart.

Over de samenstellers van de bundel
Hans Dagevos is consumptiesocioloog en als senior wetenschappelijk onderzoeker en projectcoördinator verbonden aan het LEI ­ Wageningen Universiteit en Researchcentrum te Den Haag. Geert Munnichs is sociaal filosoof en als senior projectmedewerker Technology Assessment werkzaam bij het Rathenau Instituut te Den Haag.

Technische gegevens
De Obesogene samenleving ­ Maatschappelijke perspectieven op overgewicht. Uitgegeven door Amsterdam University Press * ISBN 978 90 5356 981 8 * publicatiedatum 20 april 2007
* prijs 29,90 * paperback, 15,6 x 23,4 cm * 192 pagina's