Dissertatie 2.0, proefschrift van de toekomst


Mediamatic bouwt community rond proefschrift

AMSTERDAM, 20070410 -- Mediamatic Lab presenteert vandaag de 1e versie van het proefschrift van de toekomst; de dissertatie 2.0. Het nieuwe proefschrift bouwt een community rond de dissertatie en wil een brug slaan tussen de verschillende vormen van kennisproductie. De dissertatie 2.0 is niet langer een statische neerslag van een onderzoek; nieuwe inzichten en (tegen-)argumenten kunnen worden toegevoegd. Het systeem stimuleert interactie met andere onderzoekers en met de dynamische wereld van leken die meelezen op internet. De eerste dissertatie 2.0, getiteld www.being-here.net, maakte Mediamatic Lab samen met Caroline Nevejan. Zij promoveert op woensdag 11 april 2007 aan de Universiteit van Amsterdam.

Caroline Nevejan promoveert op het proefschrift 'Presence and the Design of Trust'. Sinds de afronding van haar onderzoek werkt ze samen met Mediamatic Lab aan een experimentele online omgeving om haar proefschrift te ontsluiten. Dissertatie 2.0 is nog een 'work in progress' en zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.

De voordelen van het proefschrift nieuwe stijl zijn onder andere:
- de promovendus, andere onderzoekers en geciteerde auteurs kunnen (tegen)argumenten en nieuwe inzichten toevoegen.
- een levende omgeving, waarbij zich een community van geïnteresseerde onderzoekers en belangstellende leken kan vormen
- het promotie-onderzoek is geen afsluiting van het kennisproces maar een startpunt.
- directe hyperlinks naar literatuur en citaten met een veel groter bereik van de wetenschappelijke resultaten op internet.
- Het proefschrift wordt ontsloten voor mensen die het normaal niet zouden (kunnen) lezen.

Mediamatic Lab maakte dissertatie 2.0 met anyMeta, een Content management systeem dat zelf informatie ordent en contextuele verbanden legt. Concept ontwikkelaar Willem Velthoven van Mediamatic Lab: "Er zijn veel voordelen. Het is een superieure toepassing ten opzichte van proefschriften die een paar honderd keer gedrukt worden".

Het concept van Mediamatic Lab gaat veel verder dan een online versie van een proefschrift. Het is inmiddels gangbaar om proefschriften als pdf-bestand op internet te zetten. Universiteiten verplichten hun promovendi hiertoe en ruim 10.000 dissertaties staan als pdf-bestand op de Nationale Proefschriftensite. Jaarlijks komt ruim 60% van de meer dan 2000 nieuwe Nederlandse proefschriften op internet beschikbaar.

Een pdf-bestand kan weliswaar eenvoudig geprint worden het biedt geen mogelijkheden voor hyperlinks naar citaten en tekstonderdelen. De tekst van het onderzoek is via zoekmachines niet goed toegankelijk. Lezers kunnen geen (deel van de) tekst kopiëren of hergebruiken, ook niet als de promovendus dat wil aanmoedigen. De applicatie van Mediamatic Lab biedt deze mogelijkheden allemaal wel.

Caroline Nevejan (www.nevejan.org) verdedigt op woensdag 11 april 2007 om 12.00 uur in de aula van de Universiteit van Amsterdam haar proefschrift 'The presence and the design of trust'. De experimentele online versie van haar dissertatie staat op www.being-here.net.





Ingezonden persbericht