B EN W BERICHTEN 2007 - 13 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 10 APRIL

Burgemeester

1. (10-04) Het college gaat ermee akkoord dat de Burgerzaal in het stadhuis op vrijdag 27 april beschikbaar wordt gesteld voor de traditionele lintjesregen. De uitreiking begint om 09.00 uur. Aansluitend zal aan decorandi en hun genodigden een drankje en een hapje worden aangeboden op de omloop.

2. (10-04) Het college heeft kennisgenomen van het bedrijfsplan Gemeentearchief Rotterdam, 2007 - 2010. Kerndoelen van het nieuwe bedrijfsplan zijn: verbetering van de dienstverlening aan de burger, vergroting van het publieksbereik, digitale dienstverlening via internet en het voorkomen van informatieverlies.

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (10-04) Het college van B en W heeft de startrapportage over de kwaliteit van de Rotterdamse scholen 2006 vastgesteld. In deze rapportage zijn zowel het primair onderwijs (inclusief resultaten Cito-eindtoets) als het voortgezet onderwijs behandeld. De rapportage is in nauwe samenwerking met de Rotterdamse schoolbesturen opgesteld. Het beeld van de kwaliteit van de scholen is gebaseerd op de beoordelingen van de Inspectie van het Onderwijs. De bespreking van deze beoordelingen laat zien dat de Rotterdamse scholen op veel punten voldoende scoren en op sommige punten beter dan het landelijke gemiddelde. In Rotterdam zijn binnen het primair en voortgezet onderwijs relatief weinig zeer zwakke scholen of scholen met een geïntensiveerd toezicht. Op andere kwaliteitspunten is verbetering mogelijk en nodig. In de startrapportage is een paragraaf opgenomen over de Cito-eindtoets in Rotterdam. Daaruit blijkt dat 90% van de leerlingen in groep 8 de Cito-toets aflegt. De 10% die dat niet doet, heeft hier gegronde redenen voor. Op grond hiervan heeft het college besloten de gemeenteraad voor te stellen de motie van de heer R. Buijt van 9 november 2006, inzake het verplicht stellen van de Cito-eindtoets op Rotterdamse basisscholen, als afgedaan te beschouwen.

2. Het college stelt aan de gemeenteraad een wijziging voor op de Gemeenschappelijke Regeling Volwasseneneducatie Rijnmond voor de periode 2007-2010. De wijziging is het gevolg van de fusie van de gemeente Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk vanaf 1 januari jl. tot de gemeente Lansingerland. De wijziging is enkel technisch van aard.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (10-04) Het college van B en W heeft besloten het pand Westersingel 17 voorlopig aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Daarmee is de procedure gestart die kan leiden tot aanwijzing van het pand als beschermd gemeentelijk monument. Het pand aan de Westersingel 17 heeft cultuurhistorische waarde als een van de eerste particuliere woonhuizen die langs de Westersingel werd gebouwd. Het pand maakt deel uit van een selectie van circa 400 gebouwen en objecten in Rotterdam die in aanmerking komen voor de status van gemeentelijk monument.

2. (10-04) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen de wijziging op de Gemeenschappelijke regeling volwasseneneducatie Rijnmond voor de periode 2007-2010 vast te stellen. Het betreft een technische wijziging die het gevolg is van de fusie van de gemeenten Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk vanaf 1 januari 2007 tot de gemeente Lansingerland.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (10-04) Het college heeft kennisgenomen van de voortgangsrapportage van het actieprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit (RAL) en het Regionaal Actieprogramma Luchtkwaliteit Rijnmond (RAP). Met de voortgangsrapportage informeert waarnemend wethouder milieu Lucas Bolsius de commissie ESMV over de voortgang van de projecten waarmee Rotterdam lokaal en regionaal inzet op de verbetering van de luchtkwaliteit.

2. (10-04) Het college heeft besloten om de raad voor te stellen de richtlijnen voor het MER Capaciteitsvergroting Doenkade & reconstructie knoop A13 - N209 vast te stellen volgens het advies van de Commissie voor de m.e.r. Het MER is onderdeel van de procedure voor aanpassing van bestemmingsplannen van Rotterdam en Lansingerland, die de wegverbreding ruimtelijk mogelijk moet maken. Doel van de wegverbreding is het oplossen van de verkeersproblemen op het genoemde traject.

3. (10-04) Het college heeft op voordracht van het algemeen bestuur van de Gemeenschappelijke regeling tot instandhouding en beheer van de DCMR Milieudienst Rijnmond (GR-DCMR) besloten om de raad ter besluitvorming de wijziging van de artikelen 4, 10, 25, 41, 42, 43 en 44 GR-DCMR voor te leggen. De samenvoeging per 1 januari 2007 van de gemeenten Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk tot de gemeente Lansingerland maakt de wijzigingen noodzakelijk. Het gaat om artikelen waarin de gemeenten met naam genoemd worden en die de stemverhouding betreffen.

4 (10-04) Het college heeft een aantal standpunten vastgesteld voor de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van de NV Luchthaven Schiphol (NVLS) op 12 april. Het gaat onder meer om het vaststellen van de jaarrekening 2006 en het verlenen van décharge aan bestuurders en commissarissen van de NVLS.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (10-04) Het college heeft kennis genomen van het verslag van de studiereis van wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening met een delegatie van marktpartijen en ambtenaren naar voorbeelden van (binnen-)stedelijke herstructurering in Manchester en Liverpool van 28 november 2006 tot en met 1 december 2006.

2. (10-04) Het college heeft besloten de bezwaren ongegrond te verklaren tegen de beslissing van 18 januari 2007 om aan het OBR met toepassing van artikel 19, eerste lid, van de WRO een bouwvergunning te verlenen voor het tijdelijk oprichten van een dagopvang ter plaatse van 'Couwenburg' (kadastraal: Rotterdam, sectie AD, nr. 861.

3. (10-04) Het college heeft een standpunt geformuleerd ten aanzien van het conceptrapport Ruimtelijke Ambitie Stedenbaan 2020 van het platform Zuidvleugel. Daarin zijn de ambities voor de ruimtelijke ontwikkeling nabij de NS-stations opgenomen. De gemeente Rotterdam stemt in met deze ambities omdat ze passen binnen de Stadsvisie Rotterdam en het Ruimtelijk Plan Rotterdam 2020 (RR2020). Het tekenen van een bestuursovereenkomst met de partners van de Zuidvleugel acht het college niet noodzakelijk omdat in het kader van de verstedelijkingsafspraken en het uitvoeringsprogramma RR2020 al afspraken worden gemaakt met de Stadsregio Rotterdam over de gebiedsontwikkeling rond stationslocaties. Overigens zijn over station Rotterdam Centraal (als nationaal sleutelproject) aparte afspraken met het rijk gemaakt.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke opvang

1. (10-04) Het college heeft kennisgenomen van de deelneming van de GGD per 1 januari 2007 aan de Federatie Preventieve Gezondheidszorg Zuidwest Nederland.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. Het college heeft besloten rechtsvorderingen in te stellen op grond van de Algemene bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand voor het totaalbedrag van E 95.518.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (10-04) Het college heeft een wijziging van de Verordening bovenwettelijke werkloosheidsuitkering vastgesteld. Hierdoor hebben afgeschatte WAO'ers in het vervolg recht op een bovenwettelijke aanvulling op hun WW-uitkering.

2. (10-04) Het college heeft het verslag en de daaruit voortvloeiende afspraken van de Maasstat 'Jeugd moet weer naar school of aan het werk' van 16 februari 2007 vastgesteld.

3. (10-04) Het college heeft de besloten de bezwaren van een aantal gemeente-ambtenaren inzake de vaststelling van hun functie-niveau deels gegrond te verklaren en deels ongegrond. Het college volgt daarmee het advies van de Algemene bezwaarschriftencommissie.

4. Het college heeft besloten de bezwaren ongegrond te verklaren en het besluit tot ontslag van een ambtenaar bij de dienst Sport en Recreatie te handhaven. Daarmee volgt het college grotendeels het advies van de Algemene bezwaarschriftencommissie.

Schriftelijke vragen

(10-04) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heren Hoogland, Verbrugge en Harreman (PvdA) over de Toekomstvisie Coolsingel. . De heer S. Hulman (VVD) over de tijdelijke verhuur van woningen van Com.Wonen in Vreewijk.
. Mevrouw J. Strörmann (Socialistische Partij) d.d. 7 maart jl. over de (crisis)opvang van vrouwen in Rotterdam. . Mevrouw Van den Anker (Leefbaar Rotterdam) d.d. 18 januari jl. over de kwaliteit van de Vrouwenopvang in Rotterdam. . De heer Bruijn (PvdA) d.d. 2 maart 2007 inzake de dienstregeling van de trams van de RET. . De heren Heijmen en Van Muijen (PvdA) over de servicenorm van de openbare verlichting. . De heer M. van Muijen (PvdA) over dreigende detentie voor zorgklanten. . Mevrouw P. Wijntuin (PvdA) over vrouwencentrum Delfshaven. . De heer P.B. van Tijn (VVD) over RotterdamIdee. . Mevrouw J. de Jong (PvdA) en de heer drs. C.W.W. (D66), van den Berg d.d. 20 februari 2007, over gemeentelijk beleid ter stimulering van de AV-sector. . De heren T.S.J. Cornelissen en L.P.M. de Kleijn (SP), d.d. 16 januari 2007, inzake een nieuw plan van aanpak Museumpark en kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis. . Mevrouw P. Wijntuin (PvdA) over de dreigende opheffing van het Servicebureau Migranten- en Vluchtelingenzelforganisaties & Internationale Samenwerking.


---- --