Gemeente Hilversum

Reactie wethouder Meuwissen naar aanleiding van Welstandsnota

5 april 2007
Hilversum, 5 april

Geachte heer, mevrouw,

Kort geleden heeft u via de mail naar mij gereageerd op de nieuwe Welstandsnota. De berichten in de media zijn daarin voor u een belangrijke aanleiding geweest. Langs deze weg wil ik u graag meer inzicht geven in de achtergronden van de welstand en de inspraak van de herziene Welstandnota in het bijzonder en u ook uitnodigen voor de inspraakavond over de welstandnota van volgende week dinsdag 10 april.

Op 1 juli 2004 is in Hilversum de Welstandsnota 2004 in werking getreden. Een belangrijk moment omdat de welstandsnota een toetsingskader biedt voor de architectonische uitvoering van nieuwe gebouwen in een gebied waar rekening moet worden gehouden met bestaande bouw. Het vormt het kader voor het welstandbeleid van de gemeente Hilversum. En dus het kader om te kijken of het uiterlijk en plaatsing van een gebouw niet in strijd zijn met de eisen van de welstand. Oftewel: past een gebouw, met zijn specifieke uiterlijke kenmerken (zoals architectuur, massaverhoudingen, kleur en materiaalgebruik) in de omgeving waarin het komt te staan. Vanaf juli 2004 zijn alle bouwaanvragen aan de hand van deze nota beoordeeld.

Op basis van de ervaringen met de Welstandsnota 2004 is besloten een aantal gebieden aan de welstandsnota toe te voegen. Het gaat om die gebieden die eerst een vrij summiere beschrijving kenden. In de herziene Welstandsnota wordt voor deze gebieden een uitgebreide beschrijving opgenomen.
Daarnaast zijn we de afgelopen twee jaar tegen een aantal punten aangelopen die verbeterd of verduidelijkt moeten worden. Bijvoorbeeld de vraag of het uiterlijk en plaatsing van een gebouw, niet in strijd is met de redelijke eisen van welstand. Ook die zijn nu meegenomen in de herziene nota.

Belangrijk onderdeel van de herziene welstandnota is dat we er in Hilversum voor hebben gekozen om de gebiedsbeschrijvingen zo volledig mogelijk te maken. Daar hechten wij aan om duidelijkheid te geven over welke 'karaktereigenschappen' van de bebouwing wij in een gebied belangrijk vinden.
Dat betekent dat de herziene Welstandnota niet gaat over:


* het al dan niet slopen van bestaande gebouwen;
* de functies van een gebouw en de afmetingen ervan;
* de inrichting van de openbare ruimte.

Waar de welstandnota nadrukkelijk wel over gaat is om de gebouwde omgeving van Hilversum mooi te maken en mooi te houden. Daar bij geldt uiteraard dat smaken kunnen verschillen en schoonheid een begrip is waarover het oordeel in de loop van de tijd kan veranderen.

Nu ligt de nieuwe welstandsnota ter inzage voor alle Hilversummers. De inspraak is er op gericht om de volgende punten duidelijk te krijgen:


1. herkent men zich de beschrijving van de deelgebieden zoals die is opgenomen;

2. vinden de bewoners dat het niveau van welstandstoetsing in hun buurt strenger moet zodat nieuwe ontwikkelingen goed moeten worden ingepast, of is men juist van mening dat dit minder streng moet zodat men bijvoorbeeld sneller een bouwvergunning voor een verbouwing kan krijgen.

Daarnaast is er een speciale inspraakbijeenkomst in de burgerzaal van het raadhuis op dinsdag 10 april aanstaande. Op deze avond wordt uitgebreid stil gestaan bij de herziene welstandsnota. U kunt dan dus ook uw inbreng en mening geven. De avond begint om 20:00 uur en duurt tot ongev. 21:30 uur.
De termijn voor de inspraak over de herziene welstandsnota loopt tot 27 april as.

Voor alle duidelijkheid: de e-mails die u mij heeft gestuurd, worden mee genomen bij de inspraak- procedure.

Ik hoop u op dinsdagavond 10 april te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

Otger Meuwissen
Wethouder Ruimtelijke Ordening/Bouw- en woningtoezicht