Ingezonden persbericht

Amersfoort, 9 april 2007

"Gemeente kan met gesloten beurs kiezen voor een groen beekdal"

De media staan er vol van. Overheid en burgers maken zich grote zorgen over het klimaat en het milieu.
En de meerderheid van de Raad lijkt nu willens en wetens niet te kiezen voor een goed woon- en leefmilieu.
Volgens het besluit van budgettaire neutraliteit van de ziekenhuis- en zwembadlocaties zou er in het beekdal gebouwd moeten worden. Bouwen in het beekdal blijkt volgens onderzoek niet nodig.
De bestuurders van Amersfoort verlaten nu plotseling dit besluit en willen onvoorwaardelijk in het beekdal bouwen
Dit is in strijd met het collegeprogramma en de verkiezingsbeloften.
De bestuurders die destijds besloten hebben De Stadsring te dempen worden nu verguisd.
Hoe zal de bevolking over vijftig jaar denken over dit gemeentebestuur?"

Geachte inwoners van de stad en sympathisanten,
Hierbij herinneren wij u eraan om toch vooral op dinsdag 10 april naar het stadhuis te komen. Als u zelf niet kunt, vraag anderen te gaan. Neem sowieso zoveel mogelijk mensen mee. De vergadering begint om 21.30u en het kan wel eens erg laat worden. Vergeet uw pen niet want onthoud tot 2010 goed wat elke politieke partij deze avond besluit.

Er is onrust over Het Beekdal
Inmiddels bereiken ons vele vragen. Er is duidelijk sprake van onrust over de gevolgde procedure tot nu toe. Deze onrust is heel begrijpelijk en het is belangrijk uit te leggen wat er sinds kort gebeurd is.

Initiatief participatietraject
Eind oktober 2006 hebben de Samenwerkende Groepering Leefbaar Amersfoort(SGLA) en onze stichting wegens de grote betrokkenheid en belang van vele inwoners een verzoek bij het College neergelegd om een participatietraject te starten. Dit is door het College gelukkig positief opgepakt. Op 13 december hebben we een oriënterend gesprek gevoerd met de wethouders van Daalen en Hekman. Wij waren daar positief over en wij verwachtten toen binnenkort een participatievoorstel.

Naast participatie nu ook besluit om te bouwen?
Wat schetst nu onze verbazing? Begin maart wordt niet alleen een participatievoorstel bij de Raad neergelegd maar tevens een voorstel om te bouwen.
Tot op heden was de besluitvorming alleen budgettair neutrale ontwikkeling. Dat impliceerde nog niet meteen bebouwing alleen indien dat financieel nodig bleek.
Sinds enige tijd twijfelden wij aan het financieel benodigde bouwvolume van 360 woningen in het beekdal en wij zijn eind 2005 met een studie daarover begonnen in samenwerking met een aantal planeconomen.
Sinds oktober 2006 hebben we tot drie maal toe een onderzoek aangevraagd bij de Rekenkamercommissie over deze kwestie. Bij het College hebben we verschillende malen nu ook op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur om inzage van de cijfers verzocht. Daarop is helaas tot op heden negatief op gereageerd.
Inmiddels hebben wij op 2 april ons eigen onderzoeksrapport aangeboden aan het College. Uit dit degelijk onderzoek blijkt dat bebouwing in het beekdal niet nodig is. Bovendien geeft dit rapport met al haar verwijzingen een goed beeld hoe de black box van het gemeentelijk grondbedrijf werkt.

Maatschappelijk niet verantwoord
Terwijl het participatie traject nog moet beginnen, wil de raad reeds dinsdag 10 april een besluit nemen om te gaan bouwen in het Beekdal. Hiermee wordt het participatietraject een schijnvertoning.
We vinden het maatschappelijk geen verantwoorde handelswijze als nu zomaar snel besloten wordt tot bouw terwijl dat waarschijnlijk financieel helemaal niet nodig is.
De Raad zou haar controlerende taak op kunnen oppakken door dit bouwbesluit nu niet te nemen en eerst te laten onderzoeken of bouwen überhaupt wel nodig is.
Ondertussen kan dan gestart worden met het participatietraject.

Wat willen wij bereiken?
De discussie over het Beekdal is erg complex en kent vele aspecten. Wij roepen daarom de Raad op nu geen besluit te nemen over bouwen, maar de volgende stappen te ondernemen:
Schep duidelijkheid over de financiële kaders
Een planeconoom gaat onderzoeken wat nu exact de kaders zijn van de budgettaire neutraliteit. Wij denken hier anders over dan het College. Laat een externe expert hier eerst maar eens uitspraak over doen voordat er allerlei besluiten worden genomen.
Stem in met een participatietraject dat ruimte laat voor inspraak.
Het huidige voorstel tot participatie laat weinig ruimte voor inspraak. De kaders zijn beperkend en soms tegenstrijdig. Neem deze kaders mee als suggestie maar laat ze niet het uitgangspunt zijn voor het participatietraject.
Ga uit van meerdere scenario's
Het College heeft indertijd toegezegd in te stemmen met het uitwerken van meerdere scenario's voor de invulling van het Beekdal. Helaas is dit niet gebeurd. Er ligt nu één variant waar veel partijen veel moeite mee hebben. We roepen het College en de Raad op om alsnog met meerdere scenario's te komen. Er is voldoende creativiteit, kennis en betrokkenheid bij de inwoners van Amersfoort om dergelijke scenario's uit te werken. En neem vervolgens de ruimte om met externe geldschieters zoals de Provincie deze alternatieve scenario's te bespreken zodat zij dit financieel kunnen steunen.
Beslis pas over bouwen in het Beekdal nadat deze stappen zijn uitgevoerd.

We hopen u hierbij voldoende te hebben geïnformeerd. Mocht u nog vragen hebben dan vernemen wij dat graag. Tot dinsdag avond in ieder geval. Wij nemen de invulformulieren voor u mee.
Met vriendelijke groeten,
Stichting Heligenbergerbeekdal
E.H.M. Vosters, secretaris 06 22730488
Amersfoort
---- --