Gemeente Oirschot

Politie en VWA samen op inspectie in kader van alcoholproject Laat je niet flessen!

De politie en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) zijn in Zuidoost-Brabant gestart met gezamenlijke controles op de leeftijdsgrenzen voor alcoholverkoop. Dertien verkooppunten zoals supermarkten en uitgaansgelegenheden zijn op 30 en 31 maart jl. bezocht in de regio. Voor het eerst werken politie en VWA op deze wijze samen waardoor de handhavingscapaciteit vergroot wordt en de kans verkleint dat jongeren al onder de 16 jaar aan alcohol kunnen komen. De eerste actie is succesvol verlopen en het komende jaar zal daarom, naast de reguliere leeftijdsgrenzencontroles van de VWA, elke maand een gezamenlijke inspectieronde plaatsvinden in de regio.

Samen sta je sterker

De samenwerking tussen politie en VWA in de regio heeft een aantal voordelen. Zo neemt de handhavingscapaciteit toe in de regio. Ook is de politie vaak goed op de hoogte van de lokale situatie en kan door samenwerking de VWA direct van actuele informatie voorzien. Verkopers die herhaaldelijk in de fout vallen door jongeren onder de 16 jaar alcohol te verkopen lopen daardoor sneller tegen de lamp.

Eerste actie een succes, elke maand een nieuwe actie

In het kader van de samenwerking zijn op vrijdagavond 30 en zaterdagavond 31 maart jl. de eerste gezamenlijke handhavingsacties gehouden in de gemeenten Laarbeek, Reusel-De Mierden en Valkenswaard. Tijdens de controles is gelet op de naleving van de Drank- en Horecawet met betrekking tot de leeftijdgrenzen voor alcoholverkoop.

De samenwerking tussen de VWA en de politie is positief geëvalueerd en dat betekent dat de politie en de VWA het komende jaar elke maand in drie andere regiogemeenten gezamenlijk zullen inspecteren. Naast de gezamenlijke inspanningen blijft de VWA ook haar eigen inspecties in de regio uitvoeren in het kader van de Drank- en Horecawet.

Project `Laat je niet flessen!'

De gezamenlijke handhavingsacties van politie en VWA maken onderdeel uit van het alcoholproject `Laat je niet flessen!'. Betere handhaving van de alcoholwetgeving is één van de speerpunten van dit project. Naast handhaving wordt er gewerkt aan betere communicatie over de risico's van alcoholgebruik door jongeren en wordt het huidige gemeentelijke alcoholbeleid in de regio geoptimaliseerd. Doelstelling van het project is de huidige startleeftijd van drinken, die nu op 12,2 jaar ligt, significant naar boven te verschuiven.

Alle gemeenten in de regio Zuidoost-Brabant doen aan het project mee en zij hebben daarvoor financiële middelen en menskracht beschikbaar gesteld. Het project loopt via het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (het SRE).