Gemeente Oirschot

Politie heeft veelplegers duidelijk in beeld

Eén van de speerpunten van het politiekorps Brabant Zuid-Oost is de aanpak van veelplegers. De politie werkt bij deze aanpak samen met gemeenten, het Openbaar Ministerie, reclassering, verslavingszorg, jeugdinstanties en het gevangeniswezen. En deze gezamenlijke aanpak is succesvol.

Veelplegers

Veelplegers zijn personen die al vaker in aanraking zijn geweest met justitie en veel overlast veroorzaken. Dan gaat het bijvoorbeeld over een winkel- of fietsendief die keer op keer de fout in gaat. Deze stelselmatige overtreders zorgen volgens landelijke schattingen voor zestig procent van de totale criminaliteit in onze regio. In beeld

Deze veelplegers worden door de territoriale afdelingen van de Politie Brabant Zuid-Oost in kaart gebracht. Elke politieafdeling stelt een top-5 samen van veelplegers die het meest actief zijn. Deze veelplegers worden door de afdeling `geadopteerd' en extra scherp in de gaten gehouden. De buurtbrigadier speelt daarbij een belangrijke rol.
Casusoverleg

Alle veelplegers uit de regio worden besproken in het casusoverleg. In dit casusoverleg zitten de politie, gemeenten, vertegenwoordigers van het Openbaar Ministerie, reclasseringsinstellingen, verslavingszorg en het gevangeniswezen. De ketenpartners stellen voor alle veelplegers een `persoonsgerichte aanpak' op. Daarin wordt onder meer het totale criminele verleden van een veelpleger in kaart gebracht en wordt bepaald of er een hulpverleningstraject in gang wordt gezet.

Succesvol

Uit onderzoek onder alle 25 politieregio's blijkt dat de aanpak van veelplegers in de politieregio Brabant Zuid-Oost bij de beste drie van het land behoort. De onderzoekers keken daarbij naar de afspraken die gemaakt zijn met partners, het opzetten van het casusoverleg, de registratie van veelplegers en de manier van aansturen van de veelplegeraanpak binnen het politiekorps.