Verbond van Verzekeraars

Sterke concurrentie op autoverzekeringsmarkt

De Europese autoverzekeringsbranche is een van de meest concurrerende markten in Europa. Dat concludeert het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) op basis van gegevens van de Europese koepelorganisatie CEA. Nederland heeft een groot aantal actieve verzekeraars en scoort bovendien goed als het gaat om marktconcentratie.

Het meten van concurrentie is lastig en bovendien omstreden. Hoewel er diverse indicatoren zijn ontwikkeld, kan van geen enkele worden gezegd dat hij daadwerkelijk concurrentie meet. Een van de problemen is dat zowel bij prijsafspraken als in een theoretisch model van volledige mededinging de prijzen van alle aanbieders gelijk zijn; het ontbreken van prijsverschillen zegt dus niets over marktwerking. Ook is het lastig de precieze voorwaarden van verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken.
Om toch iets over marktwerking te kunnen zeggen, levert benchmarking vaak nuttige informatie op. Daarbij worden indicatoren in verschillende landen met elkaar vergeleken, waardoor er een referentiepunt is. Het CEA heeft onlangs zo'n analyse van de Europese autoverzekeringsmarkt uitgevoerd over 2004.

Veel verzekeraars
Als puur naar het aantal verzekeraars wordt gekeken, heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal verzekeraars (350), gevolgd door Nederland (ongeveer 130), hoewel dat wel een wat vertekend beeld geeft. Gemeten is het aantal verzekeraars met een vergunning om op de markt te opereren, maar het aantal actieve verzekeraars op de Engelse markt ligt wat lager, namelijk rond de tachtig. In de CEA-analyse is verder gekeken naar de marktconcentratie van de vijf grootste verzekeraars per lidstaat. Hoe lager het marktaandeel dat zij in handen hebben, hoe meer marktwerking er is. Ook hierop scoort Nederland goed. Alleen Italië en Griekenland scoren beter, maar het verschil is miniem, en Nederland laat 22 landen achter zich. "Daaruit kan worden geconcludeerd dat Nederland één van de meest concurrerende, zo niet de meest concurrerende
motorrijtuigenverzekeringsmarkt heeft", aldus CVS-statisticus Alex Hoen.

Verzekerd!, april 2007