Provincie Utrecht

Utrecht nieuwe opdrachtgever stadsvervoer Amersfoort

Provincie Utrecht nieuwe opdrachtgever stadsvervoer Amersfoort

10-4-2007 -

Stadsvervoer Amersfoort gaat op in groter concessiegebied

De provincie Utrecht wordt in december 2008 de nieuwe opdrachtgever voor het stadsvervoer in Amersfoort. Dat heeft het dagelijks bestuur van de provincie besloten, na overleg met de gemeente Amersfoort. Aanleiding is de voorbereiding voor de nieuwe vergunningen voor het openbaar vervoer, die de provincie eind volgend jaar afgeeft.

De busbedrijven die in 2009-2016 in opdracht van de provincie Utrecht rijden, werken dan voor een grotere omgeving. Het streekvervoer wordt daarvoor in twee zogenaamde `concessiegebieden' opgeknipt: Utrecht-West en Utrecht-Oost. Het stadsvervoer in Amersfoort gaat in de openbare aanbestedingen voor het busvervoer onderdeel uitmaken van de oostelijke concessie. Dit gebied bestaat uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Woudenberg.

Op deze manier kan de provincie een groter en méér samenhangend netwerk realiseren van openbaar vervoerverbindingen. Daarbij ontstaat de mogelijkheid om nieuwe koppelingen te leggen tussen buslijnen en overbodige overstappunten te schrappen. Het grotere concessiegebied biedt ook aan het busbedrijf schaalvoordelen. Zo kan efficiënter worden omgegaan met de inzet van bussen en leveren investeringen in nieuwe technologieën, zoals de OV-Chipkaart, eerder rendement op.

Samenwerking provincie en gemeente Amersfoort Sinds 2004, toen de provincie het opdrachtgeverschap voor het stadsvervoer delegeerde aan de gemeente Amersfoort, is tussen beide partijen sprake geweest van een positieve samenwerking. Om deze samenwerking te versterken, leggen gemeente Amersfoort en de provincie in mei een aantal samenwerkingsafspraken vast in een Bestuursovereenkomst. Gezamenlijk wordt vanaf 2009 gewerkt aan een uitvoeringsagenda met gezamenlijke projecten voor het openbaar vervoer. De gemeente Amersfoort wordt bovendien inhoudelijk nauw betrokken bij de voorbereidingen voor de nieuwe openbaar vervoer-vergunningen.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196