Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek
Persbericht, 10 april 2007

Buitenlandervaring voor ontluikend wetenschappelijk talent
NWO kent 31 onderzoekers Rubicon-subsidie toe

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 31 jonge veelbelovende wetenschappers een Rubicon-subsidie toegekend. Pas gepromoveerde Nederlandse onderzoekers krijgen zo de kans om onderzoekservaring op te doen in het buitenland. En buitenlandse onderzoekers kunnen onderzoek in Nederland verrichten.

In totaal schreven 102 onderzoekers een onderzoeksvoorstel. De aanvragen werden beoordeeld door drie multidisciplinaire adviescommissies. De succesvolle kandidaten werden geselecteerd vanwege hun talent voor het doen van innoverend en grensverleggend onderzoek aan een excellent instituut in binnen- of buitenland.

Het merendeel van de succesvolle kandidaten is in Nederland gepromoveerd. Andere kandidaten zijn afkomstig uit Europa en de Verenigde Staten. Veel onderzoekers voeren het onderzoek uit aan een kennisinstelling in de VS. Andere kandidaten starten in Engeland, Duitsland, Zwitserland en Canada. 10 wetenschappers voeren hun onderzoek uit in Nederland. Meer dan een derde van de gehonoreerden is vrouw. Dit is overeenkomstig met het percentage vrouwen dat een aanvraag heeft ingediend.

De 25 onderzoekers krijgen bij elkaar ongeveer 1,8 miljoen euro. Hieruit wordt onkostenvergoeding voor verblijf van een half jaar tot twee jaar aan een buitenlands instituut bekostigd van maximaal ongeveer 80.000 euro. Bij verblijf van een jaar aan een Nederlands instituut krijgt het instituut maximaal 55.000 euro.

De Rubicon-subsidie gaat vooraf aan de Veni-subsidie. De naam komt van de rivier de Rubicon. Julius Caesar stak deze rivier over voordat hij aan zijn zegereeks begon die leidde tot de uitspraak 'veni, vidi, vici'. De Rubicon-subsidie is bedoeld voor pasgepromoveerde onderzoekers. Deze groep mist vaak net de onderzoekservaring om een Veni-subsidie te krijgen.

---
Noot voor de redactie,