Bericht uit het college van b en w Utrecht d.d. 10-04-'07

Gemeente Utrecht

2. College stelt Plan van Aanpak Staatsliedenbuurt 2007-2010 vast

Het college van burgemeester en wethouders trekt ¤ 1 miljoen extra uit voor een buurtaanpak in de Staatsliedenbuurt. Het plan van aanpak voor de periode 2007-2010 is vandaag vastgesteld. De Staatsliedenbuurt in de wijk Noordoost kent al geruime tijd problemen zowel op sociaal als veiligheidsgebied. Het plan van aanpak Staatsliedenbuurt richt zich op een drietal pijlers met elk afzonderlijke activiteiten en projecten. De drie pijlers zijn het aanpakken van de sociale problematiek (`achter de voordeur'), het terugdringen van (jongeren) overlast en criminaliteit én het voor en door bewoners leefbaar houden van de buurt.

Projecten
Enkele projecten die worden uitgevoerd zijn onder meer het aanbieden van hulp aan gezinnen die meervoudige problemen hebben, individuele hulpverlening aan jongeren, extra inzet van leerplichtambtenaren, aanpak van risicojeugd en extra uren ter bestrijding van woonoverlast. Daarnaast zijn extra middelen beschikbaar om ideeën van bewoners uit te voeren die de leefbaarheid van de buurt en de betrokkenheid van buurtbewoners verbeteren.

Ook binnen reguliere budgetten komt meer aandacht voor de problemen in deze buurt, bijvoorbeeld door de inzet van extra maatschappelijk werk en door sport via BOS (Buurt, Onderwijs en Sport) en de bewegingsmakelaar, Noordoost Beweegt. Ook wordt gekeken of de aanleg van een Cruijff-court in de Staatsliedenbuurt haalbaar is.

Totstandkoming
Het plan van aanpak Staatsliedenbuurt 2007-2010 is tot stand gekomen in samenspraak met de bewonerscomités, individuele bewoners, de scholen, welzijnsorganisatie, woningcorporatie, de politie en gemeentelijke diensten. Op 25 november 2006 is een buurtmanifestatie gehouden waar suggesties en ideeën van bewoners zijn verzameld om de leefbaarheid in de buurt te vergroten. Enkele van deze ideeën zijn opgenomen in het plan van aanpak. Andere, meer concrete voorstellen worden samen met bewoners uitgevoerd, met financiering uit het leefbaarheidsbudget.

Meer informatie: Hans Scholten, 030- 286 1015