Bericht uit het college van b en w Utrecht d.d. 10-04-'07

Gemeente Utrecht

Persbericht

Trajectum Lumen: verlichte wandelroute zet Utrecht in de spotlights

Het college heeft vandaag het startsein gegeven voor uitvoering van het project 'Trajectum Lumen', een theatrale lichtkunstroute door de historische binnenstad van Utrecht. Hiermee krijgt Utrecht er in 2009 een nieuwe, internationale avondattractie bij.

Wethouder Marka Spit van Stadspromotie en Evenementen: 'Trajectum Lumen moet een attractie worden waar de inwoners van Utrecht trots op zijn. En met internationale aantrekkingskracht. We willen graag meer toeristen trekken die hiervoor een nachtje blijven slapen.'

Lichtverhaal
Trajectum Lumen zal een 'verlicht parcours' door de binnenstad van Utrecht gaan vormen. Door op bijzondere wijze objecten, gebouwen, straten, bruggen aan te lichten wordt aan de deelnemers een verhaal verteld over de stad. Het is een attractie specifiek voor de avonduren, als licht een belangrijke rol gaat spelen bij de beleving van de stad. De route zal de bezoeker leiden langs bijzondere, onontdekte delen van de binnenstad. In een rustig wandeltempo is de route in 1,5 uur te lopen van de start op Vredenburg tot het einde op de Mariaplaats. De verlichting van Trajectum Lumen gaat om 24.00 uur uit.

Van water tot wonderen
Tijdens een avondwandeling waadt de bezoeker door verschillende lichtsferen en lichtkunstprojecten, die het rijke verleden van de stad op moderne en subtiele wijze tot leven brengen. Daarbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de hoogteverschillen in de stad. Op het laagste niveau het water en de werven, waarmee de Utrechtse burgers in de middeleeuwen hun rijkdom vergaarden. Het hoogste niveau wordt gevormd door de middeleeuwse kerken in Utrecht, waarin de burgers hun rijkdom investeerden. De kerken staan voor de 'wonderen'. Het water, de werven, de historische panden, de staten, de beelden, de kerken zijn de hoofdrolspelers van het verhaal dat Trajectum Lumen over Utrecht vertelt.

Energieverbruik
In het plan Trajectum Lumen is voor elke plek in de route een voorstel op maat gemaakt. Van eenvoudige aanpassing van de huidige verlichting tot grote opdrachten aan lichtkunstenaars. Doordat Trajectum Lumen nieuwe methoden van illuminatie gebruikt, kan het energieverbruik worden beperkt en zelfs dalen. Door zuiver aanstralen van objecten en niet de lucht eromheen wordt het verschil tussen dag en nacht niet onnodig verstoord.

Groei internationaal toerisme
De verwachting is dat Trajectum Lumen meer verblijfstoeristen gaat trekken. Tussen 2001 en 2005 groeide het aantal internationale verblijfstoeristen al met 35%.
Met Utrecht Experience, de strategische visie toerisme voor de periode 2005-2010, heeft de stad de ambitie vastgesteld zich meer internationaal te profileren. Het rijk ondersteunt deze gedachte met een investering vanuit het ministerie van Economische Zaken in het kader van het Grote Steden Beleid. Afgesproken is dat Utrecht vóór 2010 twee internationale toeristische 'attracties' realiseert. De eerste attractie, het dick bruna huis is al gerealiseerd met een bijdrage vanuit het Grote Steden Beleid. En met succes: het internationale bezoek aan de stad is aanzienlijk toegenomen. Het tweede project is Trajectum Lumen.

Financiering
Met het besluit tot uitvoering van Trajectum Lumen financiert de gemeente Utrecht met een totaal bedrag van ruim 1,5 miljoen euro de kern van het plan. Parallel aan de uitvoering hiervan worden externe middelen geworven om het totale plan te financieren. De eerste lichtontwerpen worden in 2008 gerealiseerd. In 2009 moet Trajectum Lumen een volwaardige attractie zijn. Uiterlijk in 2013, bij de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht, is Trajectum Lumen compleet.

Afstemming
Voordat lichtontwerpen worden gemaakt vindt uiteraard afstemming plaats met de eigenaren en gebruikers van de panden. Op het moment dat er concrete ontwerpen zijn, krijgen buurtbewoners en bedrijven de mogelijkheid hierover hun mening uit te spreken.