Gemeente Wijk bij Duurstede

Tussenstand nieuwe hondenpoepbeleid

Met ingang van 1 december 2006 is net als in De Horden, ook in De Geer, De Heul en Frankenhof het nieuwe hondenpoepbeleid ingevoerd. Dit is gebaseerd op 3 principes: bieden, gebieden en verbieden. Het effect wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door de werkgroep. Van tevoren is op zo'n 40 `referentiegebieden' gemeten hoeveel hondenpoep daar ligt. Op 12 en 13 maart is weer geteld. De resultaten laten zien dat er op enkele plekken verbetering zichtbaar is, maar helaas moeten we constateren dat op kinderspeelplaatsen, openbare groenstroken, in parken en plantsoenen of op de stoep nog heel veel hondenpoep ligt. We moeten er dus met z'n allen nog even flink de schouders onder zetten. Onlangs heeft de politie waarschuwingen uitgedeeld, maar wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete krijgen voor het los laten lopen van de hond of het laten liggen van de hondenpoep. Wat mag wel en wat mag niet?

Mag de hond los lopen op het gras?
Nee, de hond moet binnen de bebouwde kom overal aangelijnd zijn. Een uitzondering geldt voor de losloopvelden. Deze zijn gemarkeerd met groene bordjes.

Mag ik met de hond aangelijnd door het Dorestadplantsoen en het park bij Vesta wandelen?
Ja dat kan, maar alleen op de plaatsen waar geen rode verbodsbordjes staan. In het Dorestadplantsoen is bijvoorbeeld in het midden een kinderspeelplaats, hier mogen honden niet komen. Wel zijn in en rond het Dorestadplantsoen een apart losloopveldje en een uitlaatplaats te vinden. Ook bij de Vesta is de kinderspeelplaats met rode bordjes afgezet. In de buurt zijn verschillende uitlaatplaatsen.

Mijn hond heeft per ongeluk zijn behoefte gedaan op een plaats waar geen bordjes staan. Wat nu?
Wij raden u aan voor dit soort gevallen altijd zakjes mee te nemen. Ook kunt u een zakje uit de Depodogs nemen, waarvan er 2 in De Geer staan. Deponeer het volle zakje in de prullenbak of in de Depodog. Let op: u bent verplicht om de hondenpoep op te ruimen en riskeert een boete als u het niet doet. Ideaal is het natuurlijk als u uw hond op de uitlaatplaatsen zijn behoefte laat doen. Daar mag u het laten liggen en wordt het wekelijks opgeruimd.

Mag de hond wel overal plassen?
De urine van honden kan erg sterk zijn en ook behoorlijk stinken. Struiken en vooral jonge bomen zullen hierdoor afsterven. Denk ook aan de stank die dit voor omwonenden met zich meebrengt. Uiteraard laat u uw hond niet plassen tegen muren van woningen en op privéterreinen. Het antwoord is dus ja, maar hou wel rekening met de natuur en de omwonenden.

Wilt u de regels nog eens nalezen of de exacte uitlaatplaatsen en losloopvelden opzoeken, dan kunt u de folder downloaden op www.wijkbijduurstede.nl.

Samen voor een schoner Wijk bij Duurstede