Algemene Onderwijsbond Verkorting van vakanties is niet de oplossing

datum: 10 april 2007

Inleveren van vakantiedagen om de werkdruk in het onderwijs te verlagen zoals minister Plasterk suggereerde, is een verkeerde maatregel en komt op een slecht moment.

Martin Knoop, dagelijks bestuurder van de Algemene Onderwijsbond: âIk hoop dat de minister zich in de komende dagen goed laat inlichten door mensen die echt verstand hebben van de problemen in het werkveld: de professionals die zelf werkzaam in het onderwijs. Wil je daadwerkelijk echt wat doen aan de werkdruk, breng dan het aantal leerlingen omlaag, dat is bovendien bevorderlijk voor de kwaliteit van het onderwijs.

De AOb is wel verheugd dat de nieuwe minister inziet dat de werkdruk in het onderwijs hoog is. âAlleen is de boodschap verkeerd gebracht, âaldus Martin Knoop. âNu lijkt het net alsof onderwijspersoneel minder werkt dan werknemers in andere sectoren. Ze hebben immers zoveel vakantiedagen. Maar het aantal uren, de zgn normjaartaak van 1659 uur, is niet anders dan bij andere werknemers in andere sectoren. Bij onderwijspersoneel is dat enorm opgepropt.â

Met het lerarentekort voor de deur is verkorting van de vakanties een verkeerd signaal.
Eerdere initiatieven van de overheid en werkgevers om de werkdruk meer te spreiden over het jaar hebben niet goed uitgepakt. Sterker nog, de werkdruk is alleen maar verhoogd.
âHet is verstandig van Plasterk om een commissie onderzoek te laten doen naar de problematiek. Ik neem aan dat wij, als grootste vertegenwoordiger van onderwijspersoneel daar een rol in kunnen vervullen,â aldus Martin Knoop