Socialistische Partij

Plasterk onderzoekt spookvakken op verzoek SP

10-04-2007 * Onderwijsminister Plasterk gaat de zogenaamde 'spookvakken' in het HBO onderzoeken en komt voor de zomer met maatregelen. Dat heeft hij toegezegd aan SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die daarop in kamervragen had aangedrongen.

In maart bracht het programma EénVandaag naar buiten dat studenten vaak punten krijgen voor vakken die zij nooit hebben gevolgd. Uit reacties op het programma blijkt dat studenten uit het hele land ervaring hebben met spookvakken. Zij krijgen bijvoorbeeld studiepunten voor een vak terwijl hun docent ziek is. Van Dijk wijt de spookvakken voor een groot deel aan de zogegeten outputfinanciering, het systeem waarbij scholen geld krijgen voor het aantal studenten dat zij afleveren. "Om dit soort misstanden te voorkomen, moeten we toe naar een systeem waarbij scholen geld krijgen op basis van kwaliteit in plaats van op kwantiteit."

Plasterk noemt de spookvakken "in strijd met de wet" maar wil het woord fraude niet gebruiken. Hij heeft de inspectie verzocht om voor de zomer met een onderzoek te komen. Op grond daarvan wordt gekeken welke maatregelen moeten worden genomen.