Politiebond ACP

10 april 2007

Info uit het landelijk overleg van 5 april 2007

Categorie: ACP nieuws, Actueel, Uit het landelijk overleg...

Elke maand zit de ACP met de andere politiebonden met de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) om tafel. Op 5 april zijn daarbij de volgende onderwerpen besproken.

Politie rijvaardigheidstrainingen
De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) heeft afspraken gemaakt over rijvaardigheidstrainingen voor de politie. Deze vinden plaats in Lelystad en worden verzorgd door de Politieacademie. Daar is op zich niets mis mee, want extra training zorgt voor collegas voor meer veiligheid op de weg. Wij hebben als politiebonden naar de minister wel onze zorg uitgesproken over het feit dat niet alle korpsen uitvoering lijken te geven aan de afspraak gemaakt binnen de RHC over de rijvaardigheidstraining. Sommige korpsen zijn zelfstandig bezig een training te ontwerpen of verzorgen waarbij politiemensen getraind worden in moeilijke verkeerssituaties. Andere korpsen doen op dit moment helemaal niets op dit gebied. Wanneer korpsen zelf iets organiseren, is dat geen probleem. Het mag echter niet zo zijn dat korpsen niets ondernemen!

De rijvaardigheidstraining voor politiemensen is op zich een goed initiatief. Wel hebben wij gewezen op het feit dat het nooit zo mag zijn dat eventuele rechtspositionele consequenties op politieambtenaren kunnen worden verhaald. Daarom is met de minister afgesproken dat de rechtspositionele gevolgen centraal worden regelen.

Leidraad POP en functioneringsgesprekken
In de CAO 2005-2007 zijn afspraken gemaakt om te komen tot een heldere richtlijn voor het houden van persoonlijke ontwikkeling (POP)- en functioneringsgesprekken. Er is nu overeenstemming bereikt over de leidraad en formulieren voor POP en functioneringsgesprekken. De korpsen moeten die nu gaan toepassen. Binnenkort kunt u die vinden op www.icpolitie.nl. Over de implementatie zal nader overleg worden gevoerd.

Reorganisatie NCIPS en DINPOL
In de CAO 2005-2007 is afgesproken dat reorganisaties gemeld moeten worden bij BZK. Het KLPD heeft de vorig jaar in gang gezette reorganisatie van het Nederlands Centrum voor Internationale Politiesamenwerking (NCIPS) en de Dienst Internationale Politiesamenwerking (DINPOL) tijdig aangemeld bij BZK. De commissie Melding Reorganisaties heeft een advies gegeven aan de CGOP, waarna met de reorganisatie bij het KLPD werd ingestemd.

Dienstrooster/dagrooster
Reeds in de vorige CGOP vergadering is gemeld dat overwerkvergoedingen aan werknemers van wie een roostervrije dag wordt ingetrokken (kan hooguit tot vier dagen voor de bewuste dag) betaald zouden moeten worden. Dit fenomeen wordt ook wel verschuivingstoelage genoemd. Deze is in 1988 met de komst van de inconvenientenregeling vervallen, maar de bonden pleiten al jaren voor de herinvoering van deze toelage.

Het afwijzen van een verschuivingsvergoeding door de minister van BZK is niet in lijn met de in 1998 door hetzelfde ministerie van BZK uitgevaardigde bepaling dat roostervrije dagen die gerekend moeten worden tot de wettelijk verplichte wekelijkse rusttijd van minimaal 36 uur (minimaal 32 uur in bijzondere omstandigheden) 28 dagen van te voren bekend moeten worden gemaakt en vervolgens niet meer ingetrokken kunnen worden, uitzonderingen daargelaten. Als er dan in de praktijk zo'n uitzondering plaatsvindt, dient hiervoor volgens de bonden een vergoeding tegenover te staan. Afgesproken is dat nader overleg over dit aspect zal plaatsvinden in de werkgroep die zich momenteel bezighoudt met het ontwikkelen van een vergoedingensysteem voor roosterverschuivingen, dat voor 1 januari 2008 klaar moet zijn. Wordt vervolgd.

Evaluatie vredesmissies
In het overleg van 5 april is overeenstemming bereikt over een plan van aanpak voor het evalueren van de Regeling Vredesmissies Politie. Later dit jaar zal de ACP u hierover meer inhoudelijk informeren.

Arbeidstijdenwet (ATW)
Zoals u wellicht weet, heeft de Arbeidsinspectie (AI) vorig jaar onderzoek gedaan naar de naleving van de ATW in de korpsen. De OR-en van de korpsen zijn hierbij in elk geval betrokken geweest. Op de ochtend van ons overleg is het rapport van de AI gepubliceerd. Uit het rapport bleek dat de politie er nog steeds niet in slaagt om zich aan de arbeids- en rusttijden te houden.

In het recente onderzoek blijkt dat er slechts bij twee korpsen geen overtredingen zijn aangetroffen. Van de afdelingen die bij de 26 politiekorpsen werden geïnspecteerd, waren er 79 niet in orde. Op deze afdelingen is volgens de Arbeidsinspectie een substantieel aantal politiemensen bij de overtredingen betrokken. Al met al is dat een (on)behoorlijk aantal, dat goed aangeeft dat de naleving in de politiesector nog niet in orde is.

De meeste overtredingen betreffen de dagelijkse rusttijd, inclusief het overwerk. In de onderzochte vijf maanden werden er in totaal 274 waarschuwingen uitgedeeld en is er zelfs 27 keer een boete opgelegd.

De ACP is teleurgesteld in de uitkomsten van het rapport. De korpsen en de minister van BZK hebben afgesproken dit probleem in drie jaar tijd op te lossen. De ACP heeft haar twijfels over deze ambitie: de afgelopen jaren is de situatie alleen blijven steken op een goed voornemen, terwijl de veiligheid van collegas in het gedrang komt! In de CGOP vergadering van mei komt dit onderwerp opnieuw aan de orde.

Oortjes
De bonden maken zich zorgen over het gebruik van oortjes bij C2000 communicatie. Collegas hebben uiteenlopende klachten: van jeuk, irritatie en tijdelijke ontstekingen aan het oor tot blijvende schade aan het gehoor door infectie of piekbelasting. Om dat laatste te voorkomen heeft het korps Utrecht een oortje ingevoerd dat voldoet aan een Europese norm om piekbelasting te vermijden. Andere korpsen gebruiken die oortjes niet.

De bonden verwachten in een reactie van de minister in deze. Ondernemingsraden kunnen nu al aan de slag: neem zo snel mogelijk maatregelen om mogelijke schade bij collegas te voorkomen.http://www.acp.nl/

---