Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Tentoonstelling 'Denk jij buiten je Inbox?'

10-04-2007

Toespraak van minister Ella Vogelaar bij de opening van de tentoonstelling 'Denk jij buiten je Inbox?' op 10 april 2007 in Zoetermeer. De tentoonstelling confronteert bezoekers met begrippen als hokjesgeest, groepsvorming, escalatie van conflicten en vooroordelen.

Dames en heren,

Volgens wijlen Simon Carmiggelt is opvoeden niets anders dan een nieuwe generatie proberen te vullen met de eigen vooroordelen. De makers van 'Denk jij buiten je Inbox?' lijken dit nogal wrange citaat te hebben omgedraaid. Want wie deze tentoonstelling bezoekt, begrijpt al snel: we zijn steeds geneigd mensen in hokjes te stoppen. Dat afleren, is niet eenvoudig. Daar confronteert deze tentoonstelling ons mee.

Het is dan ook een groot genoegen deze tentoonstelling hier in Zoetermeer te mogen openen. Eind vorig jaar heb ik al in Utrecht een kijkje kunnen nemen bij de confronterende, interactieve installaties van Critical Mass. Ik raakte toen direct enthousiast. Vanwege de aanstekelijke energie van een stel pas afgestudeerde jongeren, dat met deze tentoonstelling een fantastisch initiatief uit de grond heeft gestampt. Onderwerpen als hokjesgeest, groepsvorming, conflictescalatie en vooroordelen zijn hoogst actueel. Als je Mohammed of Saïda heet, loop je daardoor misschien wel een stage mis. Als je een vrouw bent, is het nog steeds minder vanzelfsprekend dat je minister bent.
Naar ik begrepen heb loopt het storm met de aanmeldingen. Tientallen klassen uit de regio hebben zich al aangemeld voor een tour met begeleiding. Daar ben ik blij om. Want de komende jaren wil ik mensen bij elkaar brengen, en bruggen tussen bevolkingsgroepen slaan.

De afgelopen jaren heeft het integratiebeleid zich vooral gericht op de problemen en belemmeringen bij de integratie van nieuwkomers. Dat was een reactie op de periode daarvoor immers, te lang leek politiek Den Haag de problemen, die samenhangen met integratie, domweg te ontkennen. Nu is de tijd aangebroken om andere accenten te leggen. Ik wil integratie niet alleen zien als een probleem, maar vooral als een kans. Voor de hele samenleving. Als uitgangspunt kies ik voor het begrip modern burgerschap. Laat me dat nader toelichten er zijn hier immers nogal wat leraren en leerlingen, en school is een prachtige oefenplaats voor burgerschap.

Waarom dat moderne burgerschap?
Natuurlijk zijn vooroordelen van alle tijden. Vroeger hadden in Nederland katholieken niet veel op met protestanten, en dat was wederzijds. En als notariszoon kwam je niet bij een rooie thuis. Maar de afgelopen tientallen jaren is ons land diverser dan ooit geworden. Door de komst van gastarbeiders en migranten, maar ook door individualisering en het leeglopen van kerken, politieke partijen en vakbonden. Bovendien worden onze economie en cultuur steeds internationaler.

Daardoor is er een toenemende verscheidenheid in leefwijzen, omgangsvormen, cultuur en levensbeschouwing. Wie had dertig jaar geleden durven denken dat euthanasie of het homohuwelijk de normaalste zaak van de wereld zouden zijn? Of dat een van origine Marokkaanse en een van origine Turkse Nederlandse bewindspersoon zouden zijn? Persoonlijk, en als minister, zie ik die toegenomen veelvormigheid als een verrijking voor onze samenleving en onze cultuur. Maar er kleven ook risicos aan. Als mensen het niet eens worden over hoe ze met elkaar willen samenleven, kan dat leiden tot achterdocht. Tot een klimaat waarin groepen zich van elkaar afkeren en tegenover elkaar komen te staan. Let wel dit geldt zowel voor nieuwkomers als voor mensen die al eeuwen wortelen in de Hollandse klei.

Integratie is voor mij - die veelvormigheid omarmen en vervolgens zoeken naar gemeenschappelijkheid. Een gemeenschappelijkheid die nieuwkomers en kaaskoppen, moslims en christenen, socialisten en liberalen, in staat stelt samen te leven en samen te werken. En volgens mij moeten we die gemeenschappelijkheid vooral zoeken in gedeelde belangen. Want wie en wat we verder ook zijn we willen allemaal werk dat bij ons past. We willen allemaal wonen in een veilige wijk. We willen allemaal met respect worden behandeld. Daar samen aan werken, daar samen vorm aan geven - dat is de gemeenschappelijkheid die onze veelvormigheid leefbaar maakt. Dat is wat ik versta onder modern burgerschap.

Als minister voor Wonen, Wijken en Integratie wil ik er alles aan doen om dit moderne burgerschap tot bloei te laten komen. In de eerste plaats in de directe leefomgeving, in de wijk. Daar ga ik samen met bewoners, bestuurders en professionals hard aan werken. Bijvoorbeeld door in de inburgering meer aandacht te schenken aan burgerschap en burgerschapsvaardigheden. Door te zorgen voor een landelijk dekkend netwerk van antidiscriminatie-meldpunten. Door in de wijkaanpak bewoners een zo groot mogelijke stem te geven. Door de emancipatie van allochtone vrouwen te bevorderen. Door moslims bij de samenleving te betrekken en door jongeren een perspectief te bieden. Door onderwijs en werkgelegenheid. Daarmee voorkomen we dat grote groepen radicaliseren.

Dames en heren,

Ik wil graag de mensen van Critical Mass bedanken voor dit fantastische initiatief. Ik hoop dat jongeren gevoelig voor de boodschap zijn. Het kan haast niet anders want het is bij tijd en wijle pittig confronterend. Hopelijk bewijst deze tentoonstelling Carmiggelts ongelijk. In plaats van een nieuwe generatie proberen te vullen met de eigen vooroordelen, gaat deze tentoonstelling een confrontatie met diezelfde vooroordelen aan. Hulde daarvoor.

Ik dank u wel.