Wageningen Universiteit

| |

|                                           |
|Persbericht / nr 2007-3, 14 maart 2007               |
|tevens aankondiging van persuitnodiging           |
PPO en ASG starten Toepassingscentrum Duurzame Energie in Flevoland

Op 11 april a.s. geeft Flevolands gedeputeerde Andries Greiner in Lelystad het officiële startsein voor de ontwikkeling van een Toepassingscentrum voor Duurzame Energie & Grondstoffen. Deze dag markeert het einde van een periode van 2 jaar waarin op initiatief van de provincie Flevoland in diverse gremia is nagedacht en gesproken over de perspectieven van een dergelijk centrum. In samenwerking met de provincie Flevoland hebben twee Flevolandse kennisinstituten, Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO-agv) en Animal Sciences Group, beide onderdeel van Wageningen UR, de handen ineen geslagen en besloten tot de oprichting van het centrum. Behalve de provincie Flevoland staat ook de Gemeente Lelystad achter het initiatief.

De klimaatverandering noopt onze maatschappij om meer en meer gebruik te maken van hernieuwbare bronnen voor energie en grondstoffen voor non-food toepassingen. De zogenoemde biobased economy heeft zijn intrede gedaan. De vraag naar vormen van duurzame energie en grondstoffen neemt flink toe vanuit de klimaatproblematiek zelf en vanuit daaruit afgeleide doelstellingen van de overheid. Met deze vraag groeit ook de behoefte aan innovatie, kennis en informatie op het vlak van hernieuwbare bronnen, niet in de laatste plaats op het gebied van duurzaamheid.

Een toepassingscentrum voor Duurzame Energie & Grondstoffen Flevoland kan aan deze behoefte voldoen. Om die reden hebben Praktijkonderzoek Plant & Omgeving en Animal Sciences Groep besloten om gezamenlijk dit centrum vorm te geven. Flevoland is een uitstekende locatie voor het centrum omdat het een sterke agrarische bedrijvigheid kent en het juist de landbouw is die een belangrijke rol speelt bij de productie van duurzame energie en grondstoffen. Daarnaast bieden beide partners op hun locatie de ruimte om activiteiten te ontplooien, te huisvesten en te demonstreren.

De ambitie van beide initiatiefnemers is een centrum op te zetten waar onderzoek, bedrijfsleven en overheden elkaar vinden in de weg naar ontwikkeling, productie én gebruik van duurzame en hernieuwbare energie en grondstoffen en daarmee naar vermindering van uitstoot van broeikasgassen. Daartoe zal het centrum opereren vanuit vier basiselementen: . leren en ervaren;
. ontwikkelen van innovaties;
. testen;
. demonstreren.
De betrokkenheid van tal van bedrijven, instellingen, overheden en maatschappelijke organisaties, zowel regionaal als nationaal is daarbij cruciaal.

In het startjaar richten de activiteiten van het centrum zich met name op windenergie en

z.o.z.
de samenwerking mét en tussen bedrijven, milieuorganisaties en onderwijsinstellingen. Ook wordt nagegaan hoe het bedrijventerrein van Wageningen UR in Flevoland CO2-neutraal kan worden en wordt onderzocht hoe een goed bodembeheer, bij duurzame productie van hernieuwbare grondstoffen, gestalte kan krijgen.

Noot voor de redactie,