Ingezonden persbericht


Persbericht

Clusiusstichting

Clusiuslezing 2007: 'Japanse Tuinen'

11 april 2007

De Clusiusstichting (die wetenschappelijk onderzoek aan de rijke cultuurhistorische geschiedenis van de Leidse Hortus stimuleert) organiseert jaarlijks een lezing waarin de tuin als raakvlak van cultuur en natuur wordt belicht.

In 2007 neemt de Clusiusstichting u mee naar de tuinen van Japan. Naar tuinen met sierkersen, mos en stenen, tuinen van boeren, keizers, kunstenaars en heel gewone mensen, van middeleeuwen tot 19-nu.

Japanse tuinen zijn een fascinerende vorm van landschapskunst met een universele schoonheid. Waarop stoelt deze schoonheid en waarom is de werking ervan zo sterk?

Geen beter seizoen dan de lente om deze vragen nog eens op te werpen. Als de natuur uit haar winterrust ontwaakt, geven het frisse voorjaarsgroen en de eerste bloesempracht ons nieuwe moed.

In Japan was het vanouds de bloesem van de kersen die de werklust oprakelde en de boeren aan het voorjaarswerk zette. Nu zijn het huisvrouwen, kantoorpersoneel en studenten die in het voorjaar de matten uitrollen onder de bloeiende sierkersen en midden in Tokyo een middag doorbrengen met een picknick. Scholen en zelfs de belastingdienst beginnen hun nieuwe jaar bij het ontluiken van de kersenbloesem. De nauwe relatie tussen natuur en mens is zelden tot een zo fijn vertakt complex uitgegroeid als bij de Japanners en hun kersen.

Via de sierkersen wordt duidelijk met welke diepe wortels de tuin in de Japanse geest door de eeuwen heen verankerd is gebleven. De tuin is een plaats voor poëzie, voor inspiratie in de schilderkunst, voor intellectuele of zelfs politieke speculatie, zelfs voor het overdenken van de dood. Veel van wat niet meer met woorden te vatten is, wordt in Japan nog steeds in vormen van tuinkunst uitgedrukt, zoals bij ons in de muziek. Van dat versluierde geheim lichten de Clusiuslezingen een tipje op.

Met de heftige modernisering van Japan heeft de Japanse tuintraditie niets aan belang ingeboet. Binnen de lijnen van de traditie wordt gezocht naar nieuwe zeggingskracht, naar nieuwe expressie.

Zo is de geest van de nieuwe tijd nadrukkelijk zichtbaar in het werk van tuinontwerper Mirei Shigemori (1896-1975). Met krachtige gebaren en heldere kleuren heeft hij in de eerste helft van de vorige eeuw de Japanse tuin een nieuwe definitie gegeven. Een Japanse kunstcriticus refereerde bij één van zijn tuinen in mos en steen zelfs aan Mondriaan. De ideeën van Shigemori hebben hun uitwerking niet gemist en zijn invloed is in Japan, in de landschapsarchitectuur van de twintigste eeuw, duidelijk te herkennen.

Programma van de lezingen - voertaal Engels

Prof. Dr. Erik de Jong - dagvoorzitter (Clusiusleerstoel Universiteit Leiden/Wageningen)

Inleiding

Prof. Dr. Willem van Gulik (Universiteit Leiden)

Japanese Garden Tradition

Prof. Dr. Wybe Kuitert (Universiteit Wageningen)

Gardening with Cherries in Ancient Japan

Dr. Christian Tschumi (Swiss Federal Institute of Technology Network City and Landscape

Institute of Landscape Architecture)

The Modern Japanese Gardens of Shigemori Mirei

Clusiuslezing - Japanse Tuinen

Wanneer

Woensdag 11 april 2007

Waar

Poortgebouw, Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden

Tijd

Zaal open om 13.00 uur. Aanvang 13.30 uur tot ongeveer 17.00 uur. Borrel na afloop.

Toegang

Gratis, een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Deelname

Opgave via uffelen@hortus.leidenuniv.nl met vermelding van uw naam en adresgegevens, telefoonnummer en het aantal plaatsen dat u wenst.

Voertaal

Engels

Informatie

071 - 527 5144 / www.clusiusstichting.nl

Aan de redactie:

Voor informatie over de Clusiuslezing 2007 kunt u contact opnemen met:

Gerda van Uffelen - Hortus botanicus Leiden / 071-5275144 / uffelen@hortus.leidenuniv.nl

Bestanden op hogere resolutie van het gebruikte beeldmateriaal kunt u opvragen via:

Stans van der Veen: veen@hortus.leidenuniv.nl

26 maart 2007, Leiden

---- --